You are currently viewing Kako izbjeći probleme sa crijevima?
Izvor: pixabay.com

Kako izbjeći probleme sa crijevima?

Trčkavica. Slatko ime za bol u stomaku koja može da upropasti trku. Čini se da svaki trkač ima priču o problemima sa trčkavicom. Trčkavica je česta pritužba i postoje brojni uzroci ovog problema.

Konstantno trčanje može iritirati crijeva i protok krvi se smanjuje prema crijevima i preusmjerava na mišiće koji rade. Neki kažu da trčanje ubrzava rad crijeva.

Ako zbog problema u crijevima i trčkavice odgađate trčanje poduzmite mjere predostožnosti. Mjere sigurnosti koje možete poduzeti:

Pustite da se hrana probavi

Vaš želudac se malo iritira pokretima gore dolje za vrijeme trčanja. Konzumiranjem cijelog obroka prije trke samo ćete pogoršati stvari.

Ostavite kafu dok se ne vratite

Kofein ubrzava rad crijeva. Ako pijete dvije šolje kafe prije nego odete na trail, doveli ste se u situaciju da imate trčkavicu.

Izbjegavajte isprobavanje nove hrane neposredno prije trke.

Nikad ne znate kako će vaše tijelo reagovati na novu hranu. Zato je najbolje da jedete hranu za koju ste sigurni da vam ne izaziva probleme. Držite se osnovnih stvari kako biste izbjegli probleme sa želudcem.

Nemojte konzumirati previše vlakana prije trke

Hrana ispunjena vlaknima odgvorna je za probleme sa probavom tokom trke. Ne jedite vlakna neposredno prije trke, jer će ih organizam probaviti prije nego završite trku.

Trčite u različitim terminima tokom dana

Jutarnje trčanje ne funkcioniše za vas? Pokušajte da trčite popodne i vidite da li je poblem i dalje prisutan.

Isprobajte različite gelove

Kada su u pitanju gelovi, ne odgvaraju svima isti. Čak i ako neki trkač kaže da je neki gel predobar za njega, ne mora značiti da je isti i za vas. Zato isprobajte različite gelove dok ne pronađete onaj koji vama najbolje odgovara.

Smanjite unos mlijeka

Već duže vrijeme je dokazano da mlijeko izazva dijareju tokom trke.

Neko voće je kiselo

Jeste li ikad čuli da ne biste trebali jesti voće koje je zaštićeno korom prije trčanja? Voće kao što je naradža i grejpfrut može izazvati probleme u vašem stomaku. Čekajte da završite trku i onda možete jesti ovo voće.