You are currently viewing Kako funkcioniše rast mišića
Izvor: pexels.com

Kako funkcioniše rast mišića

Promjene se ne dešavaju preko noći. Vašim mišićima i drugim dijelovima tijela treba vremena da se prilagode. Nećete odmah početi da se osjećate jače i nećete odmah primjetiti bilo kakve fizičke promijene.

Kako mišići postaju jači

Ako želite da razumijete kako mišići funkcionišu dobro je početi sa njihovom autonomijom. Svaki pojedinačni mišić u vašem tijelu sastoji se od mnogo vlakana. Kordinacija između vlakana se poboljšava ponavljanjem vježbi. Ako nastavite da trenirate vaše mišićne ćelije će se povećati, a vaša mišićna vlakna će postati deblja i jača.

Proteini pohranjeni u mišićnim stanicam odgovorni su za rast mišića. Za vrijeme treninga snage vaše tijelo razmišlja “ovaj trening je bio težak, moram da pronađem način da si olakšam sljedeći put”. Vaše tijelo dodaje malo više tkiva za sljedeće treninge i tako popravlja mikro povrede uzrokovane treningom. Ako redovno trenirate vaše tijelo mora da se prilagođava novim stimulansima. Gotovo možete reći da mišići rastu poslije treninga kako biste bili spremni sa sljedeći trening. Druga važna stavr koju morate znati je da je broj vlakana u vašem tijelu određen rođenjem. Dakle trening ne povećava broj vlakana nego njihovu debljinu i oblik.

Mišići trebaju vremena

Nekim ljudima je dovoljno da “vide tegove i da im mišići počnu rasti”, ali za većinu nije baš lako. Vaš trening treba da stimuliše vaše mišiće, neće svaki trening odmah izazvati rast mišića. Tek nakon nekoliko sedmica ili mjeseci ćete vidjeti kako se vaši mišići razvijaju, a bicepsi postaju deblji.

Ali ako želite da izvučete maksimum iz treninga snage onda morate slijediti nekoliko principa. Jedini način da naglasite mišiće je kroz redovan i raznolik trening. Mišići nestaju jednako brzo kao što i rastu ako ih ne stimulišete treningom. Nakon određenog vremena vaši mišići se naviknu na istu rutinu i ako nastavite da koristite istu rutinu na kraju nećete više napredovati. Zato je potrebno stalno povećavati performanse. Ali nemojte zaboraviti da planirate dovoljno vremena za opravak. Zapamtite da se ne mijenjau samo vaši mišići kroz treninge. Tetive, ligamenti i kosti se također moraju prilagoditi novim fizičkim zahtjevima.

Jači mišići, velika prednost

Trening sa vlastitom tjelesnom težinom ne samo da poboljšava vaš fizički izgled, također proizvodi i druge pozitivne efekte, kao što su jača koža, bolje držanje i smanjenje stresa. Jači mišići također pomažu stabilizaciji vaših kostiju i podržava vaše tetive i ligamente.

Da li ste zainteresovani i za gubitak masti? Odlično, onda će vam novo izgrađeni mišići pomoći da sagorite više masti dok odmarate. Ljudi koji  mnogo rade imaju koristi i od efekta naknadnog sagorijevanja. Ovo se odnosi na činjenicu da vaše tijelo nastavlja da sagorijeva kalorije nakon što završite trening . Vaš um također profitira od treninga snage. Jači mišići također grade samopouzdanje.