You are currently viewing Kako cvekla pomaže vašem trčanju
Izvor: pixabay.com

Kako cvekla pomaže vašem trčanju

Cvekla kao i kafa je poznata po svojim 100% legalnim sredstvima za poboljšanje performansi. Također je puna vitamina, željeza, folne kiseline i antioksidanata.

Sok od cvekle povećava nivo natri oksida u krvi što povećeva protok krvi u mišiće, stimuliše rast mitohondrija i jača kontrakciju mišića što dovodi do značajnog povećanja izdržljivost kod sportista. I ostalo povrće sadrži natrijev oksid kao što je mrkva, spanać, zelena salata, kupus i rukola.

U studiji iz 2014 pokazalo se da cvekla može biti korisna u povećanju protoka krvi u brzotrzajućim mišićima i pomaže da budete brži.

Neka istraživanja koja su se radila sa rekreativnim trkačimapokazala su poboljšane rezulate na 5K kad su trkači pili sok od cvekle prije trčanja.

Međuti studije iz 2017 godine su pokazale da sok od cvekle definitivno poboljšava performanse, ali efikasnost cvekle se smanjuje kad se koristi u kombinaciji sa drugim suplementima kao što je kafa.

Cvekla se bere u jesen i nema boljeg perioda nego da je iskoriste za jesenske trke. Međutim nemojte je konzumirati previše jer može da izazove probleme sa želudcem.

Kako napraviti sok od cvekle

Koristite cveklu u roku od nekoliko dana od kupovine ili berbe. Kuhajte cveklu prije nego što napravite sok biti će mekša i lakša za miješati. Ako imate moćan mikser ne morate je kuhati.

Operite i ogulite cveklu i isjecite je na komadiće prije nego je stavite u mikser i zalite je vodom i mješajte oko 1 minute.

Sipajte sok kroz sitno mrežasto sito i pritisnite kašikom kašu kako bi što više soka izašlo i možete dodati vode ako vam je previše gusto. Najbolje bi bilo da napravite onoliko koliko možete odmah konzumirati, da bi izbjegli stvaranje bakterija.