You are currently viewing 4 razloga zbog kojih je kršenje novogodišnjih odluka dobra stvar
izvor: pixabay.com

4 razloga zbog kojih je kršenje novogodišnjih odluka dobra stvar

Novogodišnje odluke su tu da bi ih kršili – posebno do sredine Februara. Ali ako prekršite neku svoju odluku to ne znači da trebate potpuno odustati od svojih ciljeva.

Pravljenje grešaka je dio procesa. Zapravo, vaše greške mogu vam pomoći da na duže staze cijenite svoje odluke. Mogu vam pomoći da:

1. Prihvatite svoje mane

Važno je da budete ljubazni prema sebi, a ne da sami sebe kritikujete kada neke stvare ne budu onakve kako ste ih zamislili. Istraživanja su pokazala da su ljudi sa perfekcionističkim tendencijama gori u ostvarivanju svojih ciljeva. Ako i napravite neku grešku oprostite je sami sebi. Nemojte se brinuti ako propustite trening u teretani ili ako pojedete previše slatka.

2. Mogu vas podsjetiti na ono što ste ostvarili

Odluke vam mogu pomoći da izađete iz vaše zone udobnosti, tako da je svako kretanje u pravcu postizanja cilja pozitivno. Pogledajte sve što ste učinili da biste ostvarili neku odluku.

3. Mogu služiti kao važan podsjetnik

Ako ste imali problema sa poštivanjem svojih odluka, ali ste još uvijek spremni da postignete svoj cilj, preispitivanje vaše želje za uspjehom može vam pomoći da ponovo nađete volju za promjenom.

Ako se i desi da pogriješite, procijenite zašto se to desilo i obavežite sebe da se vratite na pravi put. Na primjer, ako se ne držite određenog tipa treninga jer ne uživate u njemu, promijenite način razmišljanja tako što ćete isprobati novu aktivnost.

4. Počnete ispočetka

Greške vam daju mogućnost da počnete ispočetka. Učite na greškama koje ste napravili tako da možete nastaviti dalje, implementirajući sve potrebne promjene.