You are currently viewing Kad trebate nastaviti trčati na umornim nogama
Izvor: Photo by Arek Adeoye on Unsplash

Kad trebate nastaviti trčati na umornim nogama

Ako ste usred treninga za proljetni maraton, velike su šanse da ste imali dan kad je trčanje izazovno.

I ako ne želite da se osjećate premoreno, uredu je da imate jedan dan kad se osjećate slomljeno nakon trčanja. To je ustvari dio treninga.

Kako kaže jedan trener koji je radio sa trkačima “Umor je nephodan da bi se poboljšali”. Akumulirani umor je proces pokretanja svakog treninga. Osjećaj umora za vrijeme treninga će vam omogučiti da se naviknete na to kako će se vaše tijelo osjećati u kasnijim fazama utrke.

Uspješna izgradnja maratona znači postizanje ravnoteže između napornog rada i očuvanja zdravlja. Teški treninzi su ključni, ali ne treba zanemariti dane oporavka. Ako pravilno koristite dane odmora vaši mišići će biti jači. Ali previše dana oporavka usporava ovaj proces.

Trkač može da upravlja svojim rasporedom treninga tako što će nakon teškog treninga sebi dati dovoljno dana za oporavak. Zbog toga lagani dani moraju biti lagani jer previše teških treninga može da dovede do povreda. Preporučljivo je da smanjite 75% tipične kilometraže svake tri do četiri sedmice kako bi omogućili vrijeme za oporavak.

Kad je trening težak, trkači bi se trebali pobrinuti da dovoljno spavaju, dobro jedu i uzmu vremena za rehabilitaciju. Ako vodite računa o ovim stvarima vaše tijelo će biti u stanju da se nosi sa teškim trenizima.