You are currently viewing 6 mentalnih trikova koji će vas držati na vrhu vaše igre
Izvor: pixabay.com

6 mentalnih trikova koji će vas držati na vrhu vaše igre

Nema sumnje da vrijeme koje provodite u treniranju nećete potrošiti da postignete najbolje što možete. Ali intervali i dugo trčanje nisu jedini alati koji će vam dati prednosti na startnoj liniji. Tu su jednostavni mentalni trikovi i psihološki alati koji su se dokazali kao efikasni za davanje prednosti na startu.

Mantra

Mantra je jednostavna riječ ili fraza koja se ponavlja kad su vremena teška. Mantra treba da bude lično smislena za vas i u svim slučajevima će vas fokusirati. Ovo može da bude bilo šta. Obično je kratka, pozitivna i poučna. Što je najvažnije mora nešto da vam znači. Mantre su korisne na treningu i za vrijeme trke – posebno u kasnijim fazama kad stvari postanu teške.

Evo nekoliko mantri koje možete uzeti u obzir:

  • “Došao sam toliko daleko. Šta je još malo?”
  • “Svaki korak je korak bliže.”
  • “Brže je nego hodanje”
  • “Boli da nastavim, ali će još više da boli ako odustanem”
  • “Za ovo sam trenirao”

Meditacija

Meditacija ne mora da znači da morate sjediti u zamračenoj prostoriji sa prekriženim nogama i slušate okeanske zvukove. To može da bude nekoliko minuta tišne posvećene fokusiranom razmišljanju o trčanju, trci ili treningu. Pronađite mirno mjesto i potrošite nekoliko minuta na smirivanje i fokusiranje. Opustite mišiće i koncentrišite se na svoje disanje. Trebali biste osjetiti kako vaše srce počinje da usporava. Mislite o koristima koje dobivate od trčanja. Sjetite se da je zdravlje kombinacija fizičkih, mentalnih i socijalnih komponenata i da trčanje može biti korisno za svaki aspekt vašeg života.

Vizualizacija

Vizualizacija je specifični oblik meditacije i zahtjeva od vas da se fokusirate i koncentrišete na specifičan događaj kao što su predstojeća trka, trening ili trčanje. Glavna ideja je da zamislite sebe kako uspijevate ostvariti svoj cilj. Na primjer slika vas na startnoj liniji, osjećate se opušteno i samopouzdano. Zamislite prvi dio trke dok ulazite u svoj ciljani tempo i osjećate se ugodno i kontrolisano. Sliku ključnih tačaka i oznaka duž staze. Predvidite da će trka biti teška u završnom dijelu, ali da ćete je završiti. Konačno, zamislite sebe kako brzo i snažno završavate trku.

Refleksija

Uzmite vrijeme da razmislite i da se sjetite prošlih trka, ovo vam može pomoći da steknete povjerenje  kao i da otkrijete gdje se trebate poboljšati. Osvrnite se na svoje najbolje trke i pokušajte ponovo da stvorite osjećaj zadovoljstva i ushićenja koji ste imali. Uzmite u obzir sve kilometre koje ste imali na treningu. Razmislite o poboljšanjima koje ste već napravili i koliko ste daleko dogurali. Ako imate neke slabosti razmislite o tome kako raditi na slabostima. Budite zahvalni što ste u stanju da trčite i što je trčanje promijenilo vaš život.

Asocijacija

Takođe se naziva i samoispitivanje ili “provjera” i odnosi se na aktivno razmišljanje o tome kako se osjećate u različitim specifičnim situacijama kao što je početak trčanja, usred teške vježbe ili pri kraju trke. Provjera se vrši tako što subjektivno procjenjujete kako se osjećate, koliko napora dajete i koliko osjećate nelagodu. Biti u stanju da otkrijete koliko naporno radite omogućava vam da prilagodite svoj tempo i da ne pređete limite svog tijela. Stvaranje svijesti o tome kako se osjećate na različitim područjima i tačkama trčanja omogućiti će vam da se bolje prilagodite promijenjivim okolnostima i da se brzo adaptirate.

Disocijacija

Upravo suprotno od asocijacije je disocijacija, disocijacija je razmišljanje o nećemu što nije povezano sa onim što radite. Ovaj koncept možete primijeniti posljednih nekoliko kilomentara trke.

Dok trčite možete napraviti listu obaveza koje morate napraviti. Ili možete odlučiti šta ćete jesti, piti i raditi poslije trčanja.