You are currently viewing Kada kupiti novi par patika
izvor: pexels.com

Kada kupiti novi par patika

Jedna od sjajnih stvari kod trčanja je da vam ne treba mnogo opreme. Međutim, dobar par patika je obavezan i morat ćete ih često mijenjati kako biste izbjegli uobičajene ozljede nastale prekomjernom upotrebom.

Kada je pravo vrijeme za zamjenu predmet je rasprave. Ako pitate 10 različitih stručnjaka, vjerovatno ćete dobiti 10 različitih odgovora. Iako ne postoji nijedan tačan ili pogrešan odgovor za sve, postoji nekoliko opštih znakova koji mogu signalizirati da je vrijeme za novi par patika.

Zašto treba mijenjati obuću

Patike za trčanje su dizajnirane da budu zaštitne i podržavajuće.
Jednom kada se spoljašni đon, srednji ili gornji sloj patike istorši, vaše noge, koljena i kukovi će morati da apsorbuju više udaraca kad ste na stazi.

Kada se srednji sloj, (koji služi za ublažavanje udaraca pri trčanju) dovoljno kompresuje, neće više pružati zaštitu što može dovesti do povreda kao što su patelarni tendonitis (upala tetive kvadricepsa i patelarne tetive) i tendinoza Ahilove tetive.

Najčešće se srednji sloj počinje raspadati nakon 480 do 880 pretrčanih kilometara. Međutim, taj broj varira u velikoj mjeri zbog različitih faktora koji mogu biti drugačiji od osobe do osobe i od patike do patike.

Znakovi da je vrijeme da zamijenite patike

Nije za sve potrebna nauka. Ako osjećate da su vam patike “ispuhale” ili ako osjetite bolove u nogama, zglobovima i koljenima, vjerovatno je vrijeme da potražite novi par patika.

Evo nekih drugih osnovnih znakova trošenja koji signaliziraju potrebu za odlazak u najbližu radnju sportske opreme:

  • Vidljive pukotine na srednjem sloju;
  • Istrošen spoljašni đon;
  • Pukotine u gornjem dijelu tkanine;
  • Đon patika se vidljivo izlizao.

Ako ste još uvijek neodlučni, obucite na jednu nogu vašu, a na drugu nogu novu patiku istog modela. Ako osjetite ikakvu razliku trebali bi se odlučiti za kupovinu novog para.

Savjeti kako da sačuvate vaše patike

Bilo da ste trkač koji trči veliki broj kilometara mjesečno ili ne, mijenjanje patika svaki par mjeseci može koštati mnogo novca. Da bi vaše patike trajale što duže, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da poboljšate njihov rok trajanja.

Iako se isprva može činiti skupo, kupovina dva ili tri para patika za trčanje i njihovo naizmjenično korištenje može produžiti njihov životni vijek. Imati nekoliko pari za rotiranje tokom sedmice može ublažiti stres na jednom paru.

Također je dobra ideja da mijenjate i staze na kojima trčite.
Trčanje na mehkim stazama kao što je trava ili traka za trčanje mogu pomoći u očuvanju patika.

Ako ste navikli da nosite patike za trčanje dok obavljate neke druge poslove, to također može smanjiti njihov vijek trajanja. Patike za trčanje samo nosite kad trčite, za druge obaveze nabavite druge patike.