You are currently viewing Faktori koji mogu ugroziti vaše performanse
Izvor: pixabay.com

Faktori koji mogu ugroziti vaše performanse

Mnogo trkača je na startnoj liniji sad kad je ljeto. Toplije vrijeme može učiniti trening boljim i možete ostvariti novi lični rekord. Ako trenirate i vaš lični rekord nije vidljiv tako brzo, ovdje možete naći nekoliko faktora koji mogu ugroziti vaše performanse.

Trenirate veoma teško

Kad se trkač nada novom najboljem ličnom rekordu lako je ući u razmišljanje da svaki dan mora biti dan utrke. Ovakav način razmišljanja je veoma iscrpljujući i ostavit će vas da se osjećate monotono. Održavanj dnevnika treninga je odličan način da izbjegnete ovu naviku. Bilježenje kilometara, tempa i toga kako se osjećate možete vidjeti znakove promijene tempa prije nego što se trening pretvori u potpuno “izgaranje”.

Previše ste zauzeti

S druge strane život može biti previše zauzet i ponekad ste primorani ostaviti trening kao zadnju stvar za uraditi. Ovo je potpuno uredu ali ovo znači da će vaši ciljevi biti prilagođeni. Ako, iz bilo kojeg razloga, završili trenirajući malo ili ste pretrenirani, budite sigurni da ste postavili sebi realne ciljeve prije nego što krenete na startnu liniju. Ovo će vam pomoći da prođete utrku i da trku završite pozitivno, a ne da na kraju trke budete razočarani.

Imate problem sa tempom

Ako vaše vrijeme nije kako ste se nadali, ovo bi moglo imati veze s načinom na koji trčite trku. Ako džogirate kilometar po kilometar onda pokušajte da ih ujednačite. Obično ravnomijerna trka je vaša najbrža trka.

Ne punite gorivo ispravno

Ako osjećate tromost i nizak nivo energije velike su šanse da ste pod pritiskom goriva. Kod trčaka koji su povećali svoju kilometražu, ovo je čest problem, ali na sreću ovo je jednostavno za riješiti. Dodavanje laganog smoothie dnevno može značajno da utiče na unos kalorija sedmično i da vam pomogne kod trčanja i vježbanja.

Vraćanje poslije povrede

Ako se vraćate na trku poslije povrede veoma je važno da imate realistična očekivanja. Vrlo rijetko je da ćete na prvoj trci u sezoni, pogotovo nakon povrede, ostvariti lični rekord. Ovo je zato što ste “zahrđali”. Slavite male pobjede.