You are currently viewing Da li vitamin D može poboljšati vaš aerobni fitnes?
Izvor: pexels.com

Da li vitamin D može poboljšati vaš aerobni fitnes?

Vitamin D je važan za vaše zdravlje, posebno ako volite sport izdržljivosti – neophodno je da vaše kosti i mišići funkcionišu onako kako trebaju.

Ali sada, postoji još jedan razlog da osigurate da su vaši nivoi optimalni: istraživači sa jednog američkog univerziteta su pronašli vezu između vitamina D i kardiorespiratorne kondicije (CRF).

U tom istraživanju testirana je krv od skoro 2000 učesnika kako bi utvrdili nivoe vitamina D i uporedili ih s njihovim V02 max – oznakom kardiorespiratorne kondicije, jer pokazuje koliko učinkovito vaše tijelo koristi kisik. Zatim su učesnike podijelili u kvartile na osnovu njihovih nivoa vitamina D.

Istraživači su otkrili da su učesnici s najvišim nivoima vitamina D imali značajno viši VO2 max od onih s manjim nivoom, što ukazuje na to da je i njihov kardiorespiratorni fitness viši.

Prethodna istraživanja pokazuju da vitamin D može povećati broj jednog tipa brzih mišićnih vlakana dok smanjuje drugi, što dovodi do poboljšane aerobne sposobnosti.

Ipak, istraživači nisu u stanju da kažu da li su viši nivoi vitamina D zapravo uzrokovali poboljšanje aerobne kondicije.

Postoji veza između vitamina D i CRF, ali ne zna se tačno da li je CRF bolji zbog višeg nivoa vitamina D ili su nivoi vitamina D bolji zbog višeg CRF.

Osim toga, nije sasvim jasno da li će povećavanje ili dopunjavanje vitaminom D pomoći vašem aerobnom fitnesu ako su vaši nivoi već u normalnom stanju.

Potrebno je uraditi više istraživanja prije nego što se mogu davati preporuke za dopunu kako bi poboljšali aerobni fitnes. U međuvremenu, možete potražiti prirodne izvore – žumanjak i masne ribe – kako biste bili sigurni da ćete dobiti dovoljno vitamina za održavanje opšteg zdravlja. Također možete pitati svog ljekara da uradite test krvi kako bi vidjeli da li je vaš nivo vitamina D noramlan.