You are currently viewing Da li lagano trčanje sabotira vaš trening
Izvor: pixabay.com

Da li lagano trčanje sabotira vaš trening

Ako postoji jedna stvar oko koje se slažu svi treneri to je da mnogi trkači prave jednu značajnu grešku kad je u pitanju njihov trening.

Ta greška je: prebrzo trčanje na lagane dane.

Lagani dan je važan dio svakog plana treninga. Oni dodaju važan dio kilometraže dok udovoljavaju tijelu da se oporavi i prilagodi stresovima treninga. Oni djeluju kao temlj za naknadni trenig. Ali mnogi trkači sabotiraju svoj trening jer trče prebrzo.

Jedan trener opisuje “spore kilometre” kao brzo trčaje. Ovo su brzi kilomtri koji vam mogu pomoći da se oporavite za nadolazeći trening, ali su suviše spori da bi bili podsticaj za trening.

Ali koliko je brzo brzo?

Lagani tempo trčanja ne bi trebao biti brži od 5K tempa plus 75 sekundi. Za 22:30 minuta 5K (4:30/K), ovo bi bilo jednako laganom tempu od 5:45/K. Također je uredu da trčite sporije od ovoga jer su koristi ostale iste. Ako budete trčali brže završit ćete sa nepotrebnim stresom na tijelu i možda ćete sabotirati vaš sljedeći napor.

Drugi problem je u tome što mnogi trkači imaju tendenciju da ulože nesrazmjernu količinu truda na vježbanje i rezultate vježbanja. Nekoliko sekundi odmora u intervalima ili minuta ili dvije laganog tempa je gotovo beznačajno u odnosu na ostatak vremena provedenog u treningu. Malo odstupanja neće promijeniti fiziološke koristi koje imate od treninga.

Uvijek treba da odgovorite na osnovno pitanje koja je svrha treninga? Kakve koristi imate od ovog trčanja? Lagano trčanje pruža stimulans niskog stresa na mišiće, srce i pluća što ubrzava oporavak, dodaje volumen i ostavlja svježinu za vaš sljedeći napor. Zato usporite i uživajte u laganom trčanju.