You are currently viewing Čvrste kalorije u odnosu na tečne kalorije
Izvor: pexels.com

Čvrste kalorije u odnosu na tečne kalorije

Što duže idemo na trčanje više imamo prilike da eksperimentišemo sa pravim kombinacijama kalorija za duge trke. Mnoštvo mogućnosti punjenja goriva danas može biti zapanjujuće, pogotovo kad neka od njih čak i ne liče na pravu hranu. Više opcija na tržištu može značiti veću konfuziju.

Čvrste kalorije

Opcije punjenja goriva kreću se od gelova do sendviča na trail stazi. Većina gelova su jednostavni ugljikohidrati sa elektrolitima. Ostali izbori čvrstog punjenja, međutim, ne uzimaju u obzir vaše potrebe za elektrolitima. Iako postoji veća raznolikost hrane kad se konzumira čvrsto gorivo, avokado vas može zasititi duže, međutim, čvrsta hrana vam ne pruža nužno ono što vam je potrebno za teške napore.

Čvrsta hrana se preopručuje za duže i sporije dane. Čvrsta hrana obično zadržava šećer u krvi na nižim intenzitetima. Za vrijeme duge trke ne želite da zavisite od šećera jer ovo može dovesti do problema sa želudcem. Čvrsta hrana je dobra za niži intenzitet jer može da omogući više sagorijevanje masti.

Tečne kalorije

Tečne kalorije su obično proizvodi koji se rastvaraju u vodi. Uključuju ugljikohidrate, elektrolite i proteine koji se brzo apsobrbuju. Kad trčite večim intenzitetom potrebno vam je veća koncentracija ugljikohidrata. Tečne kalorije mogu da budu lakše za stomak tokom trčanja.

Sve kalorije

Mnogi sportisti se tokom trke oslanjaju i na čvrste i na tečne kalorije. Izvor kalorija treba da zavisi od vrste terena na kojem trčite. Ako trčite planinsku trku od 100K onda vaše tijelo zahtjeva hranu koja može zadržati duže šećer u krvi. Ako trčite kraću trail trku sa većim intenzitetom možda ćete biti u stanju da završite trku samo sa tečnim kalorijama. Odabir i čvrstih i tečnih kalorija može značiti da idete sa visokim intenzitetom na dužu ultramaraton trku. Kao i većina stvari u životu, izbor čvrstih ili tečnih kalorija zavisi od trke na koju idete kao i od vas kao pojedinca.