You are currently viewing 9 izgovorenih i “neizgovorenih” pravila na stazi
Izvor: Photo by Brian Erickson on Unsplash

9 izgovorenih i “neizgovorenih” pravila na stazi

Kako proljeće topi snijeg i led na stazama sve je više entuzjasta na vašim omiljenim stazama za trčanje. Dijeljenje ljubavi prema stazama je zabavan dio, ali dolazi i do dijeljenja staze sa drugim korisnicima. Veći dio godine trkači su na stazama sami, bez obzira na uslove. Međutim kad dođe proljeće morate da dijelite stazu sa šetačima, ljudima koji šetaju psa, voze biciklo ili motor. Zato za sigurnost i zabavu zapamtite ove savjete:

1. Recite zdravo

Često trail trkači trče satima u šumi i zaboravljaju da postoje i drugi ljudi na svijetu. Trail trkači su lijepa i ekskluzivna grupa tako da je “zdravo” dio kulture. Ovo je više od klimanja glavom i obično uključuje riječ “zdravo” ljudima i psima na stazi.

2. “Na desnoj strani” ili “Na lijevoj strani”

Držite se jedne strane kad se penjete ili spuštate na stazi.

3. Ostanite sami

Prihvatite se staze i ne trčite jedan pored drugog.

4. Svi smo mi prijatelji

Čak i ako ne  poznajete nikog pronađite nove prijatelje. Drugim riječima ne budite kreten na stazama.

5. Nemojte bježati od neobaveznog razgovora

Bez da li trčite sa prijateljima ili upoznajte nove ljude, nemojte ubrzavati usred prijateljskog razgovora i tempa. Jednostavnije rečeno ne pokušavajte da stignete nekog ko je ispred vas samo zato što je on brži od vas. Nekad bude zabavno voditi razgovor i trčati.

6. Dijeljenje je korisno

Baš kao što biste trebali dijeliti grickalice sa drugima tako biste trebali dijeliti i stazu sa drugim ljudima. Staza je za svakog – trail trkače, motocikliste, planinare i pješake.

7. Tempo nije bitan

Tempo nije bitan. Kad je na stazi gužva ugodan i sporiji tempo može pomoći da svi na stazi budu sigurniji.

8. Uzmite vaše smeće

Ako trčite na stazama svaki dan to ne znači da možete slučajno ostaviti smeće od vaših grickalica na stazi. Uzmite vaše smeće i spakujte ga, a nemojte ga ostaviti na stazi.

9. Smanjite muziku

Kad trčite sa slušalicama na stazi smanjite muziku radi sigurnosti svih korisnika staze važno je da čujete zvukove oko sebe.