You are currently viewing 8 efikasnih joga poza za trkače
Izvor: pexels.com

8 efikasnih joga poza za trkače

Ako ste redovan trkač, vjerovatno ste upoznati sa bolovima u leđima, nogama, koljenima, člancima i kukovima koji se mogu pojaviti za vrijeme ili nakon trčanja.

Iako se trčanje i joga ne smatraju uvijek trening partnerima, joga i trčanje se nadopunjavaju veoma dobro. Joga ima razne prednosti, kao što su povećana fleksibilnost, poboljšanje gustine kostiju, snaga mišića, cirkulacija, disanje i još mnogo toga. Trkači mogu da imaju koristi od ovih prednosti.

U nastavku ćemo vam prestaviti 8 poza joge za trkače koje vam mogu pomoći da poboljšate svako od vaših trčanja i da nakon trčanja poboljšate svoj oporavak.

1. Pas koji gleda dolje (Adho Mukha Svanasana)

Zamolite bilo koga da imenuje joga pozu i njavjrovatnije da će spomenuti Pas koji gleda dolje (Adho Mukha Svanasana). Zašto? Zato što je odlična poza da provjerite svoje tijelo. Ovom pozom  otvarate i istežete ruke, leđa i noge. Dok ste u ovoj pozi istežete noge i ahilovu tetivu – što je odlično za trkače. Ova poza poboljšava cirkulaciju krvi u području glave čime olakšava glavobolje i bolove u vratu.

2. Trokut (Trikonasana)

Ovaj položaj daje potporu i stabilnost u formi trokuta. Iako tijelo nije u simetričnom položaju, tokom ove poze nalazi se u ravnoteži. Položaj jača mišiće nogu, leđa i ruku te poboljšava pokretljivost kukova i kičme i umanjuje bolove tih područja. Ova poza uključuje lagani zaokret za jačanje kičme. Ova poza je odlična za trkače jer pomaže u otvaranju prepona i poboljšava ravnotežu jačanjem i istezanjem članka.

 3. Pretklon (Uttanasana)

Ova poza je odlična za istezanje mišića nogu kao i mišiće leđa, ojačat ćete zglobove i koljena, a kičma će ostati snažna i fleksibilna. Poza ublažava simptome svakodnevnog pritiska na kičmu, vrat i leđa, a to su samo fizičke posljedice koje ostavlja na tijelu. Koristi od ove poze su i psihičke, jer ova poza dokazano ublažava stres, otklanja anksioznost, depresivna stanja i umor. A uz sve to još i savršeno djeluje na jačanje trbušnih mišića. 

4. Poza drvo (Vrksasana)

Ova poza je odlična za jačanje listova, članaka, butina i kičme, dok istovremeno istežete ramena, prepone, prsa i unutrašnja bedra. Još jedna korist od ove poze je da ispravlja ravna stopala.

5. Zavaljeni golub (Sucirandhrasana)

Zavaljeni golub je nježna modifikacija golubove poze i savršena za uske kukove. Ova poza je odlična za istezanje vezivnog tkiva koja se proteže duž spoljne butine. Ova poza je poznata kao poza koja je preventivna za probleme s koljenom. Ako želite možete napraviti ovu pozu na kraju bilo kojeg trčanja.

6. Poza leptira ili obućarska poza (Baddha Konasana)

Odličan potez za trkače, budući da obućarska poza otvara unutrašnja bedra, koljena i prepone i čak povećava mobilnost u kukovima dok oslobađa napetosti i jača mišiće leđa.

7. Dijete poza (Balasana)

Ova poza je poza za opuštanje. Sa ovom pozom istežete kukove, koljena, butine, donji dio leđa i članke. Takođe ublažava bolove u leđima i vratu i pomaže protoku krvi u mozak. Za sportiste, posebno za trkače poza dijeteta pomaže u održavanju fleksibilnosti i gipkosti članaka. Ako ste bili na časovima joge vaš instruktor vas je podsjetio da dođete u ovu pozu u bilo koje vrijeme za vrijeme treninga ako vam je potrebna pauza.

8. Poza polumjeseca (Anjaneyasana)

U ovom položaju oslobađamo se tenzije u kukovima, dok se mišići nogu prijatno istežu. Anyanasana je kombinacija balansa, istezanja i izvijanja tj. tri u jednom položaju. Mnogi trkači pate od uskih kukova, što može dovesti do aktivnih glutealnih mišića, što dovodi do potencijalnih problema s koljenom i / ili donjim dijelom leđa. Za ovu pozu se morate fokusirati. Može se izvesti sa prednjom nogom uz zid kako bi se poboljšala ravnoteža i stabilizacija.