You are currently viewing Brže trčanje počinje sa jakim stopalima
Izvor: unsplash.com

Brže trčanje počinje sa jakim stopalima

Kao trkač vjerovatno znate da vam trebaju jaka stopala, ali ono što možda ne razumijete je zašto vam tačno trebaju.

Naravno vaša stopala su ono što ostvaruje kontakt sa stazom kako bi vas pokretala naprijed, ali ona takođe rade mnogo više za vaše noge nego što bi obično pomislili.

Nožni mišići su vrlo važni stabilizatori članaka. Ako su mišići slabi, jako često može doći do uvrnuća članka ili gubljenja ravnoteže, što može dovesti do povrede.

Veliki uticaj na snagu naših stopala imaju patike – i one koje nostie dok trčite i one kad ne trčite Jedno istraživanje je utvrdilo da longitudinalni luk stopala može patiti od ukočenosti što može pogoršati naš hod. Krivac? Konvencionalne patike! Jako je važno da nosite patike za trčanje isključivo kad trčite, a da imate drugi par patika za svakodnevne potrebe.

6 vježbi za stopla

Pored odabira odgovarajuće obuće koju ćete nositi tokom čitavog dana, postoji niz vježbi koje možete učiniti da ojačate različite dijelove stopala.

Preporučeno je da ove vježbe radite poslije svakog drugog ili trećeg trčanja svake sedmice. Svaku vježbu bi trebali raditi bosi i na mehkoj površini koja je dužine od 25 do 30 metara.

  • Spoljašni dio stopala: Hodajte tako da su vam stopala okrenuta prema naprijed, balansirate se pomoću spoljašnjeg dijela stopla;
  • Unutrašnji dio stopala: Hodajte tako da su vam stopala okrenuta prema naprijed, balansirate se pomoću unutrašnjeg dijela stopala;
  • Prsti prema unutra: Stopala stavite ravno na tlo, prste okrenite prema unutrašnjem dijelu stopala i hodajte naprijed;
  • Prsti prema vani: Stopala stavite ravno na tlo, prste okrenite prema vani i hodajte naprijed;
  • Hodajte unazad na vrhovima prstiju: Na vrhovima prstiju probajte hodati unazad 25 do 30 metara;
  • Hodajte naprijed na petama: Na petama probajte hodati 25 do 30 metara (ako osjećate bol, obucite patike).

Šta možete očekivati

Dobra vijest je da svaki trkač – od početnika do profesionalca – može dodati ove vježbe za stopala u svoju rutinu poslije trčanja. Dodavanjem ovih kratkih vježbi u vašu rutinu možete očekivati veliko poboljšanje u održavanju zdravlja.

Osnovna svrha ovih vježbi je da ojačaju i rastegnu mišiće u nogama. Dizajnirane su da pomognu u smanjenju vjerovatnoće bolova u peti, tendinoze Ahilove tetive i drugih povreda i bolova u članku i stopalu.