Crohnova bolest, reumatoidni artritis, gastritis, depresija, rak i astma sve ove bolesti imaju zajedničku osobinu: mogu biti uzrokovane ili pogoršane upalom.
Dok upala može biti nekad dobra – kad pomaže u borbi protiv infekcije – hrnična upala može dovesti do zdrastvenih problema. Istraživanja su pokazala da je upala korijen svih bolesti.
Srećom, određene namirnice djeluju protivupalno i konzumiranje ovih namirnica može pomoći.
6 vrsta hrane koja dijeluju protivupalno
1. Zeleno povrće
Postoji razlog zašto se ove namirnice nalaze na svakoji listi zdrave ishrane. Zeleno povrće je puno antioksidanata koji pozitivno utiču na naše zdravlje. Sadrže i niz vitamina i snažne protivupalne flanofoide. Ljepota je u tome što zelenog povrća ima puno. Birajte između špinata, kelja, blitve, rukole i raštike.
2. Borovnice
Kvercetin (biljni pigment) se smatra snažnim antioksidantom koji pomaže kod upale i nalazi se u borovnicama. Činjenjica je da su borovnice pune antioksidanata. Jedno istraživanje je otkirlo da borovnice i jagode imaju puno različitih antioksidanata, pružajući vam širok spektar protivupalne zaštite svaki put kad pojedete šaku ovih namirnica.
3. Ananas
Ananas je još jedno prirodno protivupalno sredstvo. Puni su bromelaina, probavnog enzima koji pomaže u regulaciji imunološkog odgovora vašeg tijela, tako da ne reaguje na nepotrebne upale. Bromelain također doprinosi zdravlju srca. Ovo tropsko voće je puno minerala i vitamina, kalijuma i ima mangana u tragovima.
Dobro je znati: Ako želite da iskoristite antiupalna svojstva ananasa, pijite koncentrant ananansa koji sadrži mnogo veću kontrakciju bromelaina od zrelog ananasa.
4. Divlji losos
Losos je još jedna protivupalna hrana. Bogat je esencijalnim omega 3 masnim kiselinama. Masne kiseline koje se nalaze u lososu imaju koristi za srce, kožu i mozak.
Zanimljivo: Omega 3 pruža olakšanje od upale i čak smanjuju potrebe za protivupalnim lijekovima.
5. Čija sjemenke i sjeme lana
Ove male sjemenke ne samo da su bogate vitaminima i mineralima nego su i zdrav izvor esencijalnih masnih kiselina (kao što je omega 3) – koristan su izvor ako ne jedete meso. Čija sjemenke pomažu u borbi protiv upale, regulišu nivo holesterola i snižavaju krvni pritisak što ih čini odličnim za vaše srce. Također su bogate linolnom kiselinom, masnom kiselinom koja pomaže tijelu da bolje apsorbuje vitamine A, D, E i K.
6. Kurkuma
Kurkuma nije baš hrana, ali može biti vaš novi najdraži začin koji ćete koristiti stalno.
Kurkuma, žuto – narandžasti pigment kurkume – se smatra snažnim protivupalnim sredstvom. Mnoga istraživanja su testirala uticaj kurkume na različite vrste raka, dijabetisa, promjene zglobova (osteoartritis) i oštećenje mrežnice.
Kao što vidite ima prirodnih protivupalnih namirnica koje imaju beneficije za vaše zdravlje. Idite naprijed i uključujte što više ovih namirnica u vašu ishrnau.