You are currently viewing 6 savjeta da nađete balans između trčanja i odmora
Izvor: pixabay.com

6 savjeta da nađete balans između trčanja i odmora

Trčanje je sport koji vam pomaže da budete zdraviji, ima pozitivne efekte na fizičko i psihičko zdravlje. Neće proći puno vremena, a već ćete se osjećati dobro u svojoj koži i uživati ćete u dobrobitima trčanja.

Upravo ovo je opasno: mnogi ljudi se naviknu prebrzo na trčanje i počinju pretjerivati sa treningom. Previše treniranja i malo vremena za oporavak ne samo da šteti vašem tijelu već i vašoj unutrašnjoj ravnoteži. Kako da nađete balans između trčanja i odmora?

6 savjeta kako da nađete sredinu između trčanja i odmora

1. Postavite ciljeve u fazama

Ako ste u stanju da pretrčite 5km, 10km ili jedan sat bez stajanja: postavite ciljeve u fazama i proslavite svaku. Sad možete nastaviti sa trening planom. Fokusirajte se na sljedeći cilj i uživajte u svakom koraku.

2. Trenirajte pametno

Uspostavite rutinu: nije riječ o trčanju šet puta sedmično tokom šest sedmica. Na kraju će neravnoteža poput ove naštetiti vašim performansama. Nemojte zaboraviti na snagu i mobilnost, ako dugoročno želite poboljšati performanse.

3. Optimizujte vaš trening plan

Unutrašnji i vanjski pritisak se stvara kad su ciljevi postavljeni previsoko. Pronađite trening plan i optimizujete ga. Ovo vas može spriječiti da pretjerate i može vam pomoći da idete ka uspjehu.

4. Obratite pažnju na to kako se osjećate

Osjećate iscrpljenost, tromost ili umor? Ne biste ovo trebali zanemariti. Patite li od pretreniranosti? Slušajte svoje tijelo i nemojte ignorisati loše rezultate. Manje povrede su često znak ozbiljnih povreda koje završavaju sa dužim pauzama od trčanja i treniranja. Shvatite ih ozbiljno i posavjetujte se sa doktorom. Pratite savjete koje vam je doktor dao – čak i ako ovo znači da morate napraviti pauzu.

5. Zapamtite: vi ste ono što jedete

Uravnotežena ishrana prirodnih i neprerađenih namirnica i suplementi mogu poboljšati vaše performanse i oporavak. Budite svjesni onog što jedete.

6. Pijite puno vode

Uvijek trebate ostati hidrirani, posebno kad previše trenirate.

Važno: Ako vježbate više od jednog sata preporučujemo dodatnih 0.5l vode po satu za umjereno vježbanje, 1l za intenzivno vježbanje i 1.5l za ekstremno vježbanje.

Pratite ove savjete i sigurno ćete uspjeti.