You are currently viewing 6 razloga zašto je trčanje bolje od biciklizma
Izvor: pexels.com

6 razloga zašto je trčanje bolje od biciklizma

Mnogi trkači u jednom ili u drugom trenutku završe na biciklu. Ukoliko ste ikada doživjeli povredu, vjerovatnoća da ste određeni period oporavka proveli na dva točka je velika. Dok je vožnja bicikla odličan sport i odličan način da ostanete u formi, trčanje je i dalje superiorna aktivnost izdržljivosti. Evo zašto:

1. Trke su jednostavne

U trkama se trkači oslanjaju striktno na svoje lične sposobnosti i ako ste u vrhunskoj kondiciji onda su vam i šanse za pobjedom veće. Ali ako ste u biciklističkoj trci, kondicija igra bitnu ulogu, ali postoji i puno sreće, rizika i taktike.

2. Potrebno je manje vremena

Postoji samo nekoliko sati u danu kad možete trčati a da se ne povrijedite, što znači da trkači ne mogu trenirati vremenski isto kao bicikliste. Trčanje je znatno efikasnije vježbanje od biciklizma.

3. Oprema je dosta jeftinija

Kad kupujete opremu za trčanje to vas košta mnogo manje nego kad kupujete opremu za biciklizam. Samo biciklo je dosta skuplje od para tenisica.

4. Možete trčati gdje god želite

Očigledno je da su neke lokacije bolje od drugih, ali u većini slučajeva možete da trčite bilo gdje. Kad ste na biciku saobraćaj igra jako bitnu ulogu gdje možete da vozite biciklo – ali na sreću kad ste na vašim stopalima niste ograničeni.

Također lakše vam je trčati kad putujete jer patike zauzimaju 99% manje prostora od biciklističke opreme.

5. Trkači ne mare kako izgledaju

Biciklisti se brinu o tome kako izgledaju. Žele najnoviju opremu i sve mora da se podudara. I ne samo da se sve slaže sa njihovom opremom nego da se sve slaže i sa njihovim biciklom. Trkači s druge strane cijene lijepu opremu ali se ne brinu mnogo ako se traka za glavu ne slaže sa patikama.

6. Trkači ne padaju

Većina biciklista je barem jednom u životu imala loš pad, ali padanje u trčanju se gotovo nikad ne dešava i kad se desi ljudi su u šoku.