You are currently viewing Šta je LR (PR) i zašto vam treba?
Izvor: unsplash.com

Šta je LR (PR) i zašto vam treba?

  • Post category:Featured
  • Reading time:2 mins read

Možda ste čuli izraz “LR” u trčanju, ali šta je to? LR je lični rekord, što znači da je to vaš vlastiti, individualni najbolji učinak – i to može biti vaš najbolji prijatelj kada je u pitanju trening.

Ostvarenje ili jednostavna pomisao na LR mogu pomoći da povećate brzinu trčanja od ležernog džoginga u parku do moćne sesije sagorijevanja kalorija. Lični rekord daje poseban okvir kako bi se postigao cilj.

Kako možete iskoristiti LR

Pretvorite ga u cilj. Postizanje bilo kog fitness cilja znači da se morate pridržavati treninga, a LR može pružiti dodatnu motivaciju.

Za početak – i postavljanje PR cilja – razmislite o tome šta želite postići svojim trčanjem. Zatim ćete željeti početi od mjesta gdje ste sada. Ako nikada niste učestvovali u trci i još uvijek ne znate svoj uobičajeni tempo ili vrijeme, pokušajte da vremenski odredite udaljenosti sa MapMyRun aplikacijom. Na primjer, ako trčite 2km poslije posla, pratite koliko vam vremenski treba da istrčite tu udaljenost. To vam može biti početna linija. Od tog vremena pokušavajte da se poboljšate za sekundu ili nekoliko sekundi.

Recimo da se pripremate za 5K, pokušajte da povećate vašu distancu za 1/4-1/2 kilometra svake sedmice. Oboje možete postići za jednu sedmicu. Jedan dan trčite na distancu, drugi trčite na vrijeme.

Da li ste nedavno postavili novi LR? Podijelite svoje iskustvo s nama u komentraima.