You are currently viewing 6 nepisanih pravila na stazi za trčanje
Izvor: Photo by Chanan Greenblatt on Unsplash

6 nepisanih pravila na stazi za trčanje

U ovom članku smo odlučili da napišemo nepisana pravila trčanja na stazi. Pratite ove jednostavne smjernice i budite sigurni da ćete upoznati mnogo prijatelja na jutarnjem trčanju.

Postoje nepisana pravila trčanja.

Ako ćete proći, prođite. Niko ne voli da mu neko trči odmah iza leđa ili da mu neko “puše za vratom”. Kad budete dolazili do kolege koji trči pobrinite se da brzo prođete pored njega.

Pogledajte prije nego stanete. Ako trčite na zauzetoj stazi, budite sigurni da ste pogledali  prije nego ste napravili pauzu i trčite na lijevoj ili desnoj strani. Niko ne voli kad neko trči na sredini staze i prije nego se zaustavite na stazi pogledajte da nekom ne smetate.

Pozdravite se. Kad trčite na stazi i sretnete nekog trkača bilo bi lijepo da se pozdravite ako ništa “klimnite glavom”, iako kljimanje glavom izgleda glupo, to je ipak ljubazna gesta između dva trkača.

Nemojte trčati sa četiri čovjeka u redu. Zapamitet da dijelite stazu i budite ljubazni prema svim kolgeama trkačima. Ako trčite u grupi nemojte trčati jedan do drugog u istom redu. Na kraju krajeva i ako razgovarate sigurno ne možete čuti šta četvrta osoba s vaše lijeve strane govori.

Pobrinite se da čujete. Mnogi trkači vole da slušaju muziku dok trče, ali smanjite muziku kako biste mogli da čujete šta se dešava oko vas. Često će vas drugi trkači pozdraviti kad prođu pored vas ili obavjestiti o tome da li se nešto dešava na stazi. Probajte trčati samo s jednom slušalicom ali ako morate imati obe slušalice u ušima onda što je više moguće stišajte muziku.

Ne trkajte se. Osim ako niste direktno izazvani nemojte biti neželjeni izazivač za trkanje. Ako vas je neko prošao, ne morate ubrazavati kako biste spasili svoj ponos. Zapamtite ovo je vaš trening, a nije trka.