You are currently viewing Deset savjeta za bolju ishranu i gubitak težine
Izvor: www.pexels.com

Deset savjeta za bolju ishranu i gubitak težine

Gubitak težine se ne odnosi na brzu detoksikaciju, već na stvaranje trajnih navika koje vam pomažu da vodite zdraviji način života.

Ovo može da bude veliki izazov za vrijem praznika, kad se normalna rutina promijeni. Međutim, usvajanjem sljedećih 10 savjeta o ishrani možete biti uspješni cijeli život bez obzira na stres ili umor.

1. Fokusirajte se na male promijene

Ne morate odmah potpuno da promijenite svoju ishranu kako bi izgubili na težini. Počnite sa malim promijenama kao što su konzumiranje voća umjesto da pijete voćni sok i dodajte razne vrste namirnice na svoj tanjir. Vremenom će ove male izmjene dovesti do velikih rezultata.

2. Obratite pažnju na porcije

Veličina porcije je količina hrane ili pića koju stvarno konzumirate u jednom sjedenju. Učenje da budete pažljivi sa porcijama može da spriječi prejedanje.

3. Pronađite dijetu koja vam odgovara

Nema dijete koja odgovara svima. Dok keto, paleo, dash ili isprekidani post može dobro da funkcioniše za prijatelje ili članove porodice, to ne mora da znači da će funkcionisati za vas. Umjesto toga važno je da se usredočite na ishranu koja sadrži više raznih namirnica, koje uključuju voće, povrće, žitarice, protein i zdrave masti. Na kraju, zdrava ishrana je način života koja njeguje vaše tijelo, daje energiju i dugoročno je održiv.

4. Zapišite svoju ishranu

Zapisivanjem svaki dana na papir šta jedete je od velike pomoći kad pokušavate da izgubite težinu. Neke aplikacije mogu da vam pomognu da pratite koliko kalorija unosite tokom dana. Mnogi od vas će biti iznenađeni koliko jedu.

5. Kuhajte više kod kuće

Ako konstatno jedete u restoranima ili hranu iz konzervi, vjerovatno je da konzumirate nepotrebne kalorije, šećere i natrij.

6. Dodajte protein i smanjite šećere

Protein je od krucijalnog značaja za gubitak težine, izgradnju mišića i oporavak od teškog treninga. Koliko osobi treba proteina, zavisi od nekoliko faktora kao što je mišićna masa, nivo aktivnosti, godine, ciljevi za fitness. Prema podacima Nacijonalnog Instituta za Zdravlje, preporučuje se unos od 0.8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine.

Za razliku od prirodnih šečera, previše dodatnog šećera može da ugrozi gubitak težine i da doprinese zdrastvenim problemima poput dijabetisa, bolesti srca i Alchajmerove bolesti.

7. Budite oprezni sa trendovima “zdravlje”

Pića poput jabukovog ocata i kombucha su pohvaljeni kao probiotici. I dok oni mogu doprinjeti zdravlju, ipak da bi se to potvrdilo potrebno je više istražiti o tome. Umjesto da skaćete na svaki novi trend kao što je aktivni ugljen ili izbjegavanje hrane sa lektinima, fokusirajte se na dobro izbalansiranu dijetu.

8. Smanjite prejedanje

Prejedanje može da spriječi dostizanje ciljeva kad je u pitanju blagovremeno gubljenje na težini. Ali pažljiva tehnika jedenja  – koja vas uči da uživate u hrani i da usporite – može da vam pomogne u spriječavanju da se prejedate.

9. Pronađite podršku

Navika da gubite na težini može da vas iznenadi. Zato što je zdravim navikama potreban okidač ili nešto da vas podsjeti i motiviše, ključno je da imate podršku u mršavljenju. Bilo da se radi o prijatelju ili nekom koga zovete kad ste pod stresom, pronađite istomišljenike koji vas mogu ohrabriti  da postignete svoje ciljeve.

10. Razmislite o vagi

Znakovi da napredujete ne pokazuju se uvijek na vagi. Šta više, stručnjaci su podijeljeni oko toga da li bi se trebali svakodnevno vagati. Umjesto toga, zapamtite da je to samo jedan dio velike slike.