You are currently viewing Namirnice koje vam mogu pomoći da ublažite upalu mišića
Izvor: Pixabay.com

Namirnice koje vam mogu pomoći da ublažite upalu mišića

Ako želite izbjeći bolne mišiće dan nakon treninga važno je da se istegnete, zagrijete i ohladite. Ne zaboravite da pravilna ishrana igra veliku ulogu. Koja hrana spriječava ili ublažava bolove u mišićima nakon treninga? Namirnice na sljedećoj listi vam mogu pomoći kod upaljenih mišića.

1. Cvekla

Na ISSN konferenciji, Međunarodno društvo za Sportsku ishranu je otkrilo sljedeće: Sedam savršeno istreniranih trkača koji su redovno pili sok od cvekle, u periodu od dvije sedmice, rekli su da se bol u mišićima značajno smanjila nakon intenzivnih treninga. Sok od cvekle nakon trčanja podstiče regeneraciju mišića.

2. Kofein

Istraživanja su pokazala da su sportisti manje podložni bolovima u mišićima i upalama mišića nakon treninga kad piju kofein prije treninga.

3. Višnje

Smirite upaljene mišiće tako što ćete popiti 0.05l soka od višnje prije i poslije treninga. Zahvaljujući protivupalnim dejstvima soka i antioksidansima mišići se brže opravljaju.

4. Đumbir

Efekti gingerola, koji može pomoći kod sprečavanja trkačkog bodca, slični su efektima agnesa koji se nalazi u aspirinu. Đumbir može smanjiti bol u mišićima i do 24%.

5. Sok od paradajza

Pijite sok od paradajza nakon treninga i možete smanjiti količinu upalnih markera u krvi. Ovaj efekat izazivaju antioksidanti koji se nalaze u paradajzu.

6.Riba

Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u ribi podstiču opravak i “zarastanje” mišića. Losos sa povrćem zvuči nevjerovatno. Probajte!

7. Kurkuma

Ovaj korijen opušta mišiće, ublažava bol i poboljšava mobilnost mišića.

8. Kokosova voda

Čista voda iz kokosa je odlično sportsko piće, smanjuje bol u mišićima zbog elektrolita koje sadrži.

9. Čili i zeleni čaj

Fitokemikalije stimulišu cirkulaciju krvi i imaju pozitivne efekte na upaljene mišiće.

Da li ovo sve pomaže? Možete probati, ako vam ne pomogne neće ni boljeti. Naravno, nemojte zaboraviti da se odmorite kad osjetite bolove u mišićima. Vratite se polako treningu nakon dva dana bez bola u mišićima.