You are currently viewing 5 načina za savladavanje blatnjavih proljetnih staza
Izvor: pixabay.com

5 načina za savladavanje blatnjavih proljetnih staza

Topi se snijeg i staze se odmrzavaju i mame trkače vani na trčanje. Sunce, toplije vrijeme, cvrkut ptica, šta bi moglo biti bolje od proljetne staze? Ali ono što nije dobro za večinu trkača je blato.

Proljeće donosi blatnjave staze s lokvama i vodom koja teče nizbrdo. Može da vas uspori, utiče na oslonac, udobnost i čistoću, ali ipak je blato dio staze i uz nekoliko savjeta možete trčanje učinit izvodivim čak i zabavnim.

Izaberite pravu obuću

Malo više trakcije je put za dobivanje više stabilnosti na blatnjavim površinama. Blatnjava staza je dobra prilika da iskoristite svoju obuću sa najdebljim kramponima. Učvrstite obuću kako bi ona ostala na nogama u slučaju da izgubite borbu protiv moći usuisavanja blata. Dodajte i gamašne za još veću zaštitu.

Podesite korake

Utrke na blatu imaju svoje probleme, ali ako ste izašli na trening nema razloga da koristite kraći korak koji vam pomaže da se ne okliznete i zadržite stablinost. Također će vam biti lakše da povratite balans ako se kližete.

Pažljivo odaberite stazu

Staze na jugu ili sunčane se brže suše. Isto važi za više, izloženije ili kamenite površine. Vaša omiljena staza i u pola ljeta može da bude blatnjava. Na spustu, na mjestima gdje je tok vode najbrži najlakše ćete naći čvrsto tlo jer voda odnese sitne krhotine.

Vrijeme trčanja

U nekim područjima je još uvijek hladno ujutro da bi staze bile mokre, kako jutro odmiče i sve je toplije i snijeg se topi staze postaju mokre i blatnjave. Ako je ovo slučaj u području gdje živite iskoristite jutro za trčanje.

Usporite i uživajte

Nećete ispunjavati svoje uobičajene ciljeve dok trčite po blatu. Međutim, trčanje po blatu će vam pomoći sa vještinama trčanja po lošim uvjetima i ojačati će vaše noge. Držite se više na prstima i to će vam dati bolju priliku da zadržite svoj tempo. Blato je dio staze za trčanje.