You are currently viewing 5 jednostavnih savjeta kako da vaše patike traju duže
Izvor: pixabay.com

5 jednostavnih savjeta kako da vaše patike traju duže

Patike za trčanje se vrlo brzo istroše. Ako imate osjećaj da stalno idete u potragu za novim parom, u ovom članku možete naći nekoliko načina kako da produžite vijek trajanja vaših patika.

1. Odvežite pertle na patikama

Posljednja stvar koji želite da uradite poslije trčanja je da gubite vrijeme na odvezivanje patika.

Jednom malom promjenom možete produžiti život vaših patika za 10 do 15%. Odvezivanje patika prije skidanje neće ugroziti unutrašnjio dio postave patike koji se nalazi na peti . Sve dok je taj dio netaknut obuća će se više osjećati sigurno dok je nosite.

2. Osušite patike

Loš miris je jedna od stvari koja može učiniti obuću nepodnošljivom. Ako želite da obuća i dalje ima dobar miris obavezno ih osušite poslije svakog trčanja čak i ako su samo malo mokre ili blatnjave.

Sušenje obuće podrazumjeva odveyivanje pertli, vađenje uloška i stavljanje tih stvari na izvor toplote (ne u sušilicu). Također možete ugurati maramice ili novine u obuću.

Ponekad je ovo zadnja stvar koju želite da uradite, ali vaše patike će vam biti zahvalne.

3. Mijenjate između dva para

Zbog ovoga neće vaše patike trajati duže, ali nećete morati tako često da kupujete nove.

Ako kupite dva para cipela odjednom, postoji nekoliko prednosti. Prvo: ne morate se vraćati u prodavnicu ili redovno naručivati. Drugo: možete imati različite patike koje se međusobno nadopunjuju. Na primjer patike s visokim đonom za lagane dane i one s niskim za dane kada idete na brzo trčanje. Ova varijabilnost vam omogućava da trenirate različite grupe mišića i održite vaše patike svježim duže vrijeme.

4. Držite ih izavn sušilice

Ovo je malo zbunjujuće. Osušite patike, ali ne u sušilici.

Ako ste oprali vaš omiljeni par patika ostavite ih da se osuše na zraku. Sušilica je previše topla i može učiniti da se određena pjena brže razgradi.

5. Nosite ih samo za trčanje

Koristite patike za trčanje samo za trčanje i patike za hodanje samo za hodanje. Kad je to moguće patike u kojim ste trčali zamijenite s obućom za svaki dan. Možda se čini kao mala stvar, ali korištenje patika za trčanje da odete u kupovinu namirnica čini samo da se one brže istroše.