You are currently viewing Ciljevi koji nisu fokusirani na trku
Izvor: pixabay.com

Ciljevi koji nisu fokusirani na trku

Trkači imaju tedenciju da se fokusiraju na ciljeve koji su specifični za trku ili vrijeme. Recite nekom da ste trkač i prvo pitanje koje će vam postaviti je koliko ste maratona trčali, koliko brzo možete da istrčite određenu distancu i koja je najduža distanca koju ste trčali?.

Problem sa ovim je da trkači mogu da imaju drugačiju reakciju u odnosu na svrhu ovog pitanja. Neki trkači se ne fokusiraju samo na vrijeme. Neki se uopšte ne trkaju! Za trkače koji spadaju u ovu grupu postavljanje cilja ne dolazi u obzir. Ako vam ove jeseni treba motivacije, izaberite cilj. Trebate neku inspiraciju?

Distanca. Na ovaj način ćete doći do nivoa kondicije s kojim možete trčati bez problema non-stop. Sad je ovo vaš osnovana baza, vjerovatno vam je cilj da istrčite dužu distancu. Ako uobičajeno trčite 5 do 8 kilometara, polako povećajte broj kilometara. Postavite ciljeve. Recimo da želite da trčite 15K, polako se gradite dok ne budete spremni da trčite 15K. Za neke trkače je cilj na daljinu je minuta manje u odnosu na stari lični rekord. Osjećati ćete se ostvareno.

Marljivost. Ovo je solidan izbor cilja za trkače koji su novi u ovom sportu ili koji su se vratili nakon pauze. Svi imamo loš period. Svi smo se jednom našli u situaciji kad nam je motivacija opala. Jedan dan pauze od trčanja se pretvara u tri, četiri i prije nego shvatite prošlo je nekoliko sedmica ili mjesec od kad ste zadnji put trčali. Postavite cilja da nastavite marljivo trčati zvuči jednostavno, međutim, dosljedno trčanje zvuči bolje za trkače.

Uključite se u lokalni klub trkača. Da ovo je vrlo široka izjava. Cilj je dobar jer uključivanje u zajednicu može značiti različite stvari. Možda ste se uključili kako biste istražili kako drugi sportisti pristupaju ovom sportu. Ovo može značiti da ćete se na kraju pridružiti klubu ili ćete se prijaviti za lokalnu trku.

Transformacija životnog stila. Mnogi trkači su se našli u ovoj situaciji. Ovo je odličan cilj posebno za one koji su počeli sa trčanjem kako bi vodili zdrav život. Ovo bi moglo značiti odustajanje od ovisnosti, gubitak težine ili zbog mentalnog zdravlja. Iako bi ovaj cilj mnogima mogao biti nejasan, trkači koji su ovaj cilj postavili mogu da definišu kakav napredak očekuju i vremeski okvir kad bi se to trebalo dogoditi.

Izađite na stazu. Nikad niste vježbali na stazama? Ovo je odličan cilj. Pronađite vježbu koja će vam biti privlačna, provjerite vaš raspored kako biste pronašli odlično vrijeme za teške vježbe i kako biste krenuli prema stazi. Iskoristite ovo vrijeme i trčite napolju dok nije došla zima.

Istražite nova mjesta i učinite trčanje zabavnim. Trkači koji nisu previše zainteresovani za trke možda se mogu fokusirati na istraživanje novih mjesta za trčanje. Šta je sa trkačima koji nisu zainteresovani za trke, a žele biti fit? Znamo da volite trčanje. Napravite listu mjesta koje želite istražiti i posjetiti. Ovo je izvrstan način, možete trčati dovoljno dugo i uživati u pogledu.