You are currently viewing 3 vježbe za poboljšanje kretanja u stranu
Izvor: pixabay.com

3 vježbe za poboljšanje kretanja u stranu

Ako samo trčite naprijed zanemarujete druge mišiće i stavljate mnogo napora na koljena i kukove.

Razvijanje bočne agilnosti može biti korisno kad se pokušavate izvući iz gužve na početku trke. Sljedeće tri vježbe možete ubaciti u lagani dan trčanja koje će vam pomoći da ostanete okretni i pomoći će u opravku od povreda.

Grapevines

Grapevines je vježba ukrštavanja koju ljudi rade kako bi se zagrijali prije trke. Nije potrebno da je radite bosonogi ali je dobra ideja da vam ruke budu što je moguće više mirnije, otvorite svoje kukove.

Hodanje unazad

Hodanje i trčanje unazad je odlična vježba jer uključuje različite mišiće u odnosu na mišiće koje koristite dok idete naprijed i često je fizioterapeuti preporučuju u rehabilitaciji povrede koljena, zadnje lože i leđa. Ako niste ovo radili prije počnite sa hodanjem. Ako ste vani sami, uradite ovo na sigurnom mjestu i pobrinite se da gledate iza sebe kako biste izbjegli prepreke.

Na traci za trčanje postavite brzinu 1.5mph i počnite sa nagibom od 2.0. Koristite okvir trake da stanete i držite se za ručke prije nego se okrenete zatim krenite da hodate unazad. Opet stanite na okvir trake kako biste povećali nagib za 2.0 svakih 30 sekundi hodanja. Radite do nagiba 10. Zatim nastavite da spuštate nagib za 2.0 svakih 30 sekundi dok ne dođete do nule.

Hodanje u stranu

Ako ste napolju grapevines su najlakši i najbrži način za postizanje bočnog pokreta. Na traci za trčanje pratite instrukcije za hodanje unazad ali sa bočnim kretanjem. Ne ukrštajte noge kao u prethodnoj vježbi, već pružajte istu nogu u jednom pravcu 30 sekundi, povećavajući nagib za 2, svakih 30 sekundi. Bolje je promijeniti stranu koristeći okvire trake a ne podizati nagib do 10 krećući se na samo jednu stranu.

Nakon ovih vježbi možete osjećati bol zbog toga ih nemojte raditi više od dva puta sedmično. Kad se naviknete na ove vježbe možete povećavati brzinu na traci sa svakim treningom.