You are currently viewing 10 popularnih namirnica za 2019 godinu
Izvor: pixabay.com

10 popularnih namirnica za 2019 godinu

Lista popularnih namirnica za 2019. na osnovu istraživanja. U top tri spadaju fermetisana hrana, avokado i sjemenke.

Kelj, losos i zeleni čaj nisu na ovoj listi, ali su i dalje jako hranjivi.

Otkirivamo prednosti ovih namirnica na osnovu ishrane.

Fermentirana hrana – uključuje kilsele krastavce, jogurt, kimchi, natto i miso može poboljšati sposobnost organizma da apsorbuje određene hranjive sastojke i poboljša zdravlje crijeva . Fermentirana hrana  također sadrži mikroorganizime koji mogu pomoći u poboljšanju krvnog pritiska, šećera u krvi, holesterol u krvi, imunološkog sistema i zdravlje mozga.

Avokado – visoka folna kiselina, kalijum, karotenoidi, monozasićene masti, avokado može da snizi holesterol u krvi uprkos visokom sadržaju masti. Također može da pomogne u kontroli težine, zbog tipa šećera koji može blokirati proizvodnju insulina.

Sjemenke – su “rezervoari hranjivih tvari” uključujući vitamine, minerale, željezo, zdrave masti, vlakna i fitohemijske spojeve. Lan, čia i sjemenke konoplje su posebno bogate omega-3 masnim kiselinama, također su bogate kalorijama.

Drevna zrna – kao što su amaranth, farro, freekeh, kamut, quinoa i tef bogate su vlaknima i proteinima.

Egzotično voće – acai i ogrozd posebno su popularni ove godine iako su veoma hranjivi ovo voće je jako skupo.

Borovnice –  Nije posebno egzotično, skromna borovnica je bogata vitaminom C, kalijem, vlaknima i polifenolima, što može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Cvekla – bogata je vlaknima, manganom, folatom, antioksidansima i natrijem. Sok od cvekle može da pomogne u snižavanju pritiska i poboljšava protok krvi do mozga.

Orašasti plodovi – smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti zbog kombinacije nezasićenih masti, vitamina B, kalijuma, vlakana i sterola. Također mogu pomoći u kontroli težine zbog njihvog visokog sadržaja masti i proteina.

Kokosovi proizvodi – kao što je kokosova voda (malo kalorija i masti, ali nije vrsta šećera), kokosovo mlijeko (viskoko kalorično), kokosovo meso (bogato zasićenim mastima i kalorijama), kokosov šećer (treba ga izbjegavati jer nije bogat hranjivim tvarima), kokosvo ulje (visoko nivo zasićenih masti, iako neke studije pokazuju da ne povećava holesterol u krvi) i kokosovo brašno.

Biljno mlijeko – kao što je sojino, rižino, bademovo, zobeno, konopljino, indijski orah, makadamija, gršak i quinoa. Imajete na umu da biljnom mlijeku nedostaje kalcijuma kojeg ima u kravljem mlijeku.