You are currently viewing Žudnja za hranom nije nužno loša stvar
Izvor: pixabay.com

Žudnja za hranom nije nužno loša stvar

Žudnja za određenom hranom ne mora uvijek nužno biti loša stvar, možda je to samo način da vam vaše tijelo “kaže” da mu nešto nedostaje.

Jedna od registrovanih nutricijonistkinja kaže da žudnja može biti različita. Žudnja može da bude navika, zbog toga ako imate naviku da jedete krofne popodne vjerovatno je da ćete žudjeti za tim krofnama. Žudnja se također može javiti i zbog vanjskih uticaja, ovo može biti razlog zašto krofna sa cimetom miriše dobro iz daleka. Međutim, žudnja može biti i znak da vašem tijelu nešto nedostaje.

Prema istraživanjima, trkači žude za čokoladom, slanom hranom kao što je čips i hranom koja sadrži ugljikohidrate. Ako žudite za šećerom ili ugljikohidratima ovo obično znači da vam je šećer u krvi nizak. Ako se puno znojite, onda sigurno žudite za nečim slanim jer imate manjak elektolita. Ako žudite za čokoladom moguće je da imate manjak magnezijuma u organizmu.

Veoma važno za trkače, ako žudite za nekom hranom onda konzumirajte hranu za kojom žudite. Ljudi koji su aktivni, posebno oni koji trče, mogu da se osjećaju loše kad osjete žudnju za ugljikohidratima. Žudnja kod sportista je znak da njihovom tijelu nešto nedostaje.

Izbjegavanje određene hrane također može povećati žudnju. Nemojte poricati da žudite za nekom hranom. Priznajte da se osjećate istrošeno i da žudite za ugljikohidratima. Dodatna porcija krompira za večeru je ok.

Međutim postoji i žudnja koja se može obuzdati i to je žudnja koja se temelji na navici. Kad se naviknete na nešto, teško je to promijeniti. Ako želite da prekinete sa određenom navikom, prva stvar koju morate da uradite je da promijenite okolnosti. Ako ste navikli da idete u 15h s prijateljima da jedete krofne, posljedna stvar koju biste trebali uraditi je da odete s prijateljima i da pokušate da ne jedete krofne. Umjesto toga izvucite se iz toga. Idite u šetnju, počastite se nekom zdravom užinom.