Ako ste u potrazi za hranom koja je bogata proteinima, žitarice vam sigurno ne padaju na pamet, ali žitarice su zdravi ugljikohidrati.
Mekinje i klice cijelih zrna pružaju zdrave masti, vitamin E i do 6 grama proteina po porciji. Ovo znači da neke žitarice mogu pružiti solidan udio proteina koji su vam potrebni za oporavak nakon teškog trčanja ili treninga.
Amarant
Amarant ima orašasti okus, koji podsjeća na smeđu rižu, a njegove male granule slične sjemenu mogu se “iskokati” kao kokice. Amarant je odličan izvor proteina, sadrži dvostruko više iskoristivog kalcija od mlijeka, triput više vlakana od pšenice, a njegovo je lišće iznimno dobar izvor željeza. Obiluje i mineralima kao što su kalij, bakar, magnezij, fosfor i posebno manganom, te vitaminima A, B6, K i C, folnom kiselinom i riboflavinom.
Proteina po šolji: 9 grama
Heljda
Ova žitarica malo liči na leću i okus joj je malo gorak. Heljda ima više vlakana po porciji nego zobena kaša i prirodno je bez glutena. Heljda često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša.
Proteina po šolji: 6 grama
Tef
Ova žitarica je veličine maka i ima je u različitim bojama, Tef sadrži više kalcija (120 miligrama po kuhanoj šolji) i željeza nego ostale žitarice. Ova najmanja žitarica dobar je izvor fosfora, magnezija, cinka i tiamina. Ova žitarica sadrži 8 esencijalnih aminokiselina i odličan je izvor proteina.
Proteina po šolji: 10 grama
Tritikale
Tritikale je nova vrsta žita, koju je stvorio čovjek križanjem dviju najvažnijih žitarice pšenice i raži. Možete je naći u obliku pahuljica i kuhati kao kašu.
Proteina po šolji: 13 grama
Divlja riža
Divlja riža izuzetno je bogata bjelančevinama, mineralima, vlaknima, B vitaminima te folnom kiselinom.
Proteina po šolji: 7 grama
Bonus savjeti: držite žitarice u frižideru
Zbog njihovog vanjskog sloja, poznatog kao klica, sadrže zdrava ulja koja vremenom postaju užegla. Većina žitarica će opstati oko 6 mjeseci, ali ostavljanje žitarica u frižideru će produžiti vjek žitarica za mjesec do dva.