You are currently viewing Zašto treba da trčite cross-country trke
Izvor: pixabay.com

Zašto treba da trčite cross-country trke

Cross-country je trka koji mnogi smatraju trkom za djecu. Međutim, ako ste se kasno uključili u trčanje ili dugo niste trčali, cross-country biste trebali uključiti u vaš plan treninga.

Ovo je timski sport

Cross-country je trka u kojoj možete da učestvujete sami ili da učestvujete u timu. Učestvovanje sa ekipom je odlično za motivaciju.

Trening je uvijek na mekim površinama

Cross-country je u suštini blaža verzija trail trčanja. Cross-contry trke se isključivo trče na mekim površinama, tako da biste trebali i trening raditi na mekim površinama. Trčanje na mekoj površini pomaže da skinete stres sa tijela i pomaže vam da budete zdravi tokom čitave sezone.

Trening brda je odličan

Trening na brdu je odličan za brzinu i snagu, također je veliki dio treninga cross-contry trčanja. Uključite treninge brda u vašu sedmičnu rutinu, ovaj trening radi drugačiju grupu mišića i sistema u odnosu na grupu mišića koji se rade kad trčite na ravnom putu.

Cross-contry je opuštajuća trka

Cross-contry trke su opuštajuće i imaju zabavno okruženje za trčanje. Kad ste na stazi koja je blatnjava i vi ste blatnjavi i ljudi koji trče sa vama su također blatnjavi, u ovakvim okolnostima teško je trku shvatiti ozbiljno.

Ako se niste neko vrijeme trkali ili se niste nikad  trkali, učestvovanje u corss-contry trci je odličan način za trening pred veliku cestovnu trku.

Trku je moguće završiti

Trening za corss-country trku nije isti kao za trening maratona. Distanca ove treke je između 5K i 10K, tako da možete biti spremni za trku samo za nekoliko sedmica treninga.