You are currently viewing Zašto svaki trkač treba da ima trail obuću za zimsko trčanje
Izvor: pixabay.com

Zašto svaki trkač treba da ima trail obuću za zimsko trčanje

Jedan od divnih kvaliteta snijega je to što pretvara cestu pa čak i altlestske staze u trail staze za trčanje. Jedan ne baš lijep aspekt snijega je što mnoge površine budu prekrivene ledom i blatom.

Zimski uslovi bilo da se radi o snijegu, ledu ili blatu treba da podstaknu sve trkače da obuku trail obuću.

Trail obuća

Zbog smrznute zemlje trail obuća je pogodnija i bolja za zimsko trčanje zbog toga što je napravljena s naglaskom na trakciju. Ne samo da obuća za trail trčanje ima krampone i izgrađene su od materijala koji najbolje prijanjaju kad je trail staza ili cesta mokra ili na neki drugi način klizava.

Većina brendova za trail obuću kao što su La Sportiva, Salomon, Merrell i The North Face dolaze iz industrije na otvorenom i uvijek ističu svoje planinsko nasljeđe s dugogodišnjim vezama s gumenim unaprijeđenjima koje poboljšavaju trakciju na stijenama, vlažnim i ledenim površina i na snijegu. Neki modeli kao što su Salomon ili Icebug dolaze s karbidnim kramponima ugrađenim u đon.

Dovoljno zaštite

Još jedan razlog zašto trail obuća služi odlično kao zimska obuća, kako za cestu, tako i za trail je zato što im je gornji sloji često snažan i ojačan. Zimski elementi hladnoća, snijeg, bljuzgavica, vlažnost i blato prolaze kroz tanki gornji sloj obične obuće za trčanje koja je dizajnirana za ljeto.

Primarni razlog za izgradnju gornjeg dijela obuće s izdržljivijim materijalom i više slojeva je povećana izdržljivost i zaštita stopala. Također još jedan razlog za više slojeva je zaštita od hladnoće i izolacija. Mnoga trail obuća sadrži dodatke kako bi spriječila ulaza snijega i leda u obuću.

Kad postane teško

Kad se temperature spuste ispod 0 mnogi đonovi posebno oni koji su napravljeni od EVA (Etilen-vinil acetat) imaju drugačiji kvalitet apsorbiranja udara i energije. Istraživanja su pokazala da kada je hladno, obična obuća za trčanje može da stvara osjećaj kao da ste s njom pretrčali nekoliko hiljada kilometara iako je relativno nova.

Vežite obuću 

Pokušajte da svežete ili odvežete obuću dok nosite rukavice jer jednom kad vam se smrznu prsti od hladnoće to će da bude tažak posao. Da bi se olakšalo vezivanje obuće postoji sjajno brzo vezivanje obuće koje vam omogućava da vežete obuću na mjestu i da je odvežete kad se vratite iz trke čak i kad su vam prsti smrznuti ili su u rukavicama.