You are currently viewing Zašto su mršaviji sportisti brži?
Izvor: pexels.com

Zašto su mršaviji sportisti brži?

Gravitacija

Ovo je najočigledniji razlog. Svi ste osjetili težinu koja dolazi s umorm dok trčite ili idete uzbrdo. Plivači moraju micati teže udove što dovodi do toga da se brže umore.

Kisik

Jedan od najvažnijih podloga za izdržljivost je sposobnost da se kisik dostavi radnim mišićima. Kako se razina masnog tkiva smanjuje, aerobni kapacitet raste, jer mišić ima manje konkurencije od masnog tkiva za kisik i gorivo.

Kontrola tjelesne temperature

Primarna funkcija tjelesne masti je izolacija. Sposobnost sportiste da kontroliše temperature tijela je važan faktor u svim oblicima trke na velikoj udaljenosti. Iako je ovo funkcija koja je odnos površine tijela i volumena tijela, ovaj omjer je manji kod debljih sportista. Višak masnog tkiva spriječava kontrolisanje temperature tijela. Lakše je ostati rashlađen na dugoj vožnji u ljetnim danima ako ste mršaviji.

Sagorijevanje masnoće u odnosu na sagorjevanje ugljikohidrata

Deblji sportisti imaju veću masu za kretanje, ali masnoća nije samo težina. Masno tkivo je metabolički aktivan organ koji značajno utiče na metabolizam vježbi. Sportisti sa većom količinom masnog tkiva sagorijevaju više ugljikohidrata nego masti pri nižim intenzitetima vježbi. Budući da tijelo sagorijeva ugljikohidrate za vrijeme trke, a može da pohrani samo male količine ugljikohidrata, deblji sportisti će prije sagorijeti svoja vrijedna skladišta ugljikohidrata od mršavijih sportista.

Inercija

Mršaviji biciklisti mogu lakše da ubrzaju. Teži plivači moraju da koriste više energije kako bi pomjerili ruke i noge. Ali mršaviji sportisti često imaju prednost na ravnim stazama. Zašto? Inercija i hidrodinamika.

Višak mišića je štetan i daleko je gušći zbog čega je malo vjerovatno da ćemo kao pobjednika neke trke gledati debelog sportistu. Ali ono što čini višak mišića je daleko drugačije od onog što čini višak masnog tkiva, mišići su pokretači kretanja, dok tijelesna mast ne doprinosi performansama izdržljivosti samo pruža energiju za vježbe niskog inetenziteta. Čak i najmršaviji sportista ima dovoljno masnog tkiva za neprekidno vježbanje 24h.

Ne samo da su vrhunski sportisti prilično mršavi, već je i sastav tijela odličan prediktor performansi na svim nivoima izdržljivosti.