You are currently viewing Zašto se vaša težina ne mijenja iako vježbate
Izvor: pexels.com

Zašto se vaša težina ne mijenja iako vježbate

Iako vježbate beskrajno, broj na vagi nikad se ne miče ili još gore bude veći. Ovaj frustrirajući efekat je prilično uobičajen. Prije nego što odustanete od vježbanja, pogledajte da li je neki od ovih razloga možda kriv.

1. Radite pogrešne vježbe

Pobrinite se da vaši treninzi odgovaraju vašim ciljevima. Pogledajte bodibildere, plivače, trkače na daljinu i bicikliste, i primijetićete da su njihovi oblici tijela veoma različiti.

2. Unošenje nedovoljno goriva

Kako bi funkcionisalo, tijelu je potrebno gorivo. Previše stroga ishrana dok se bavite teškom fitnes rutinom može ostaviti vaše tijelo u režimu konzervacije. Da bi vaš motor gorio, pazite da vaša ishrana bude puna visokokvalitetnih, hranjivih namirnica i uravnoteženih obroka tokom dana. Pokušajte da pratite unos kako biste bili sigurni da dnevni deficit kalorija nije prevelik.

3. Ignorisanje odmora

Čak se i vrhunski sportisti bore sa ovim, ali odmaranje može biti presudno. Hronični trening može da poveća nivo kortizola (hormona stresa) u organizmu, što je poznato da sprječava gubitak težine, posebno oko struka. Nivo hormona možete kontrolisati tako što ćete uzeti jedan ili više dana odmora.

4. Loš san

Spavanje je neophodno za gubljenje kilograma. Međutim, ako se borite da biste se prilagodili treningu, to može biti štetno za vaš raspored spavanja.
Ustajanje ranije nego što ste navikli da bi stigli na jutarnji jogging ili ako je vaš sistem još uvijek vrlo uzbuđen od večernje košarkaške utakmice, to sve može uticati na vaš san.

5. Dijeta sa visokim unosom ugljikohidrata

Većina opštih fitnes rutina ne zahtijeva visok unos ugljikohidrata. Ako previše jedete sportsku hranu sa visokim sadržajem šećera možete ostati žudni za još. Iako su mnoge namirnice bogate ugljikohidratima zdrave (kompleksni ugljikohidrati), vašem tijelu je potrebna dodatna voda za procesiranje ovog makronutrijenta, što može dovesti do toga da se osjećate natečeno i do većeg broja na vagi. Planirajte unos ugljikohidrata kako bi imali visoku stopu energije za vrijeme vježbi i jedite neprerađene ugljikohidrate (povrće, smeđa riža), proteine i zdrave masti izvan treninga.

6. Precijenjeno sagorijevanje kalorija

Kardio mašine i online kalkulatori mogu precijeniti koliko energije ćete tačno sagoriti tokom vašeg treninga. Ako jedete da bi zadovoljili ove brojke, može doći do toga da u sebe unesete nepotrebno visok broj kalorija. Također, što je vaše tijelo više trenirano, efikasnije će moći da odradi treninge a samim tim će i manje energije potrošiti. Uložite u fitnes tracker koji koristi otkucaje srca kako bi vam pomogao da precizno pratite vaše sagorijevanje, promijenite vrstu vježbi koju radite i budite sigurni da se često sami izazivate.

7. Kompenzacija

“Zaslužio sam” razmišljanje može dovesti i najbolje sportaše u nevolju. Naravno, znojenje u teretani vam daje malo slobode u ishrani, ali to ne znači da poslije svakog treninga možete otići na piće ili večeru jer na taj način možda konzumirate više nego što je potrebno vašem tijelu i tako negirate sve svoje fitnes dobiti.

Na kraju, postoji mnogo faktora koji mogu doprinijeti da ne vidite gubitak težine koji ste željeli prilikom pokretanja nove fitnes trening rutine. Najbolji pristup je da procijenite vašu ishranu, trening i ciljeve zajedno s profesionalcem kako bi se osiguralo da sve to skupa funkcioniše kako treba da bi imali uspješan ishod.