You are currently viewing Vaših prvih 100 kilometara
Izvor: Photo by Stage 7 Photography on Unsplash

Vaših prvih 100 kilometara

U poređenju sa kraćim trkama koje ste trčali, trka od 100km je teška i može da bude teža od bilo čega što ste prije radili.

Narednih nekoliko savjeta pomoći će vam da se pripremite.

Logistika za 100km može da bude noćna mora. Što je vaše planiranje za trku bolje to će i rezulatiti biti bolji. Napravite plan trke i listu onog što vam je potrebno za vrijeme trke kao što je krema za sunčanje, gorivo, odjeća, svjetla i obuća.

Proučite stazu i onda se fokusirajte da trenirate na sličnom terenu. Nemojte se plašiti loših vremenskih uslova. Dan trke može biti savršen i sa dobrom temperaturom, ali česo to nije slučaj. Trenirajte u svim vremenskim uslovima tako da na dan trke ne budete iznenađeni lošim vremenskim uslovima.

Ako niste proveli neko vrijeme trčeći po mraku, izađite napolje i trčite po mraku. Noćno trčanje je mnogo drugačije od trčanja po danu. Poznata mjesta će izgledati drugačije. Ulična svijetla su vaš izvor navigacije. Vjerovatno ćete biti umorni, biti će vam hladno i neugodno, također će biti malo jezivo, posebno ako ste sami.

Da biste se pripremili za tamu izaberite noć i pratite uobičajenu noćnu rutinu. Kad je vrijeme za spavanje uzimite svoju opremu, izađite napolje i trčite. Naviknite se na svoja svjetla podešavanjem snopa svjetlosti i baterije. Vježbajte svoje sposobnosti da prevaziđete neprijatne stvari, poboljšajte svoj trening jer će u zadnjoj polovini 100km trke sve biti neprijatno.

Trka od 100km zahtjeva više mentalne čvrstoće nego kraće trke. Kad naiđete na neizbježan umor i bol, ključ je da mislite pozitivno. Obratite pažnju tokom treninga na momente kada osjećate da sete na granici da počnete da sumnjate u sebe. Vježbajte da loše misli zamjenite pozitivnim. Prihvatite bol kao dio iskustva. Razmislite o bolu kao prirodnom dijelu treninga i nastavite dalje. Ne možete natjerati bol da nestane .

Vaših 100km će biti puno izazova i mentalnih opterećenja.