You are currently viewing Umorni ste nakon ručka? 6 savjeta za jačanje energije
Izvor: pixabay.com

Umorni ste nakon ručka? 6 savjeta za jačanje energije

Radovali ste se ukusnom ručku cijelo jutro. Dolazi vrijeme ručka i vi uživate u svom ručku. Ali nakon ručka se osjećate umorno i pospano.

Šta se dešava u vašem tijelu?

Nakon što jedete, vaše tijelo ubrzano počinje sa probavnim procesom, protok krvi u želudac i crijeva se povećava. Kad se to desi, vaše tijelo smanjuje dotok kisika u mozak. Ovaj manjak kisika se manifestuje kao zamor.

Ono što jedete takođe utiče i na to kako se osjećate: ako jedete hranu bogatu šećerom i jednostavnim ugljikohidradtima vaše tijelo oslobađa inzulin. Inzulin je peptidni hormon koji snižava nivo šečera u krvi – tako ako tijelo otpušta previše inzulina može doći do pada šečera u krvi. Osjetiti ćete umor, manjak energije i manjak koncentracije. Ako želite da budete produktivniji i aktivniji tokom dana trebali bi da smanjite unos šečera.

6 savjeta za izbjegavanje umora nakon obroka

1. Doručak je ključ

Kad doručkujete nećete osjećati glad tako da za ručak nećete jesti puno. I onda nećete osjećati umor nakon jela.

2. Hidratacija je bitna

Da li ste pretjerali sa ručkom? Jednostavno bili ste previše gladni. Budite oprezni mnogi ljudi pomješaju osjećaj gladi i žeđi. Pobrinite se da pijete dovoljno vode.

3. Vježbe pomažu

Kratka šetnja poslije ručka može biti dobra. Svjež vazduh i vježbanje snadbjeva mozak kisikom. Ako ne možete da izađete onda otvorite prozor u kancelariji i udahnite svjež vazduh  ili napravite 20 čučnjeva.

4. Rasporedite kafe

Ako mislite da morate da popijete pet šoljica kafe jer se još niste probudili zapamtite ovu njemačku izreku “previše nečeg ne mora uvijek pomoći”. Jedno kofeinsko piće je uredu jer stimuliše i oslobađa adrenalin. Ali više od jednog ima negativne efekte – osjećati ćete se umornije. Ako trebate enregiju onda nemojte čekati dugo da popijete šolju kofeina.

5. Odspavajte nakon ručka

Naravno da nema svako taj luksuz da odspava poslije ručka. Međutim mnoge kompanije danas imaju mirne kutke gdje zaposlenici mogu da odmore 10 do 20 minuta. Ovo je dovoljno vremena kako bi bili svježi i odmorni.

6. Jedite ručak

Smao zato što ste umorni nakon jela ne znači da bite trebali prestati jesti. Pokušajte jesti male porcije hrane.

Hrana koja vas umara

Da li ste znali da mnoge namirnice sadrže aminokiselinu triptofan koja izaziva san? U vrijeme ručka trebate se osvrnuti na sljedeće namirnice:

  • mlijeko;
  • meso: piletina, govedina;
  • riba: tuna, skuša, losos, iverak; pastrmka,
  • sir: parmesan, edamer;
  • proizvodi od žitarica: zob, proizvodi sa brašnom, pšenica ;
  • orašasto voće: lješnaci, indijski orah, orasi.