You are currently viewing Trening kod kuće za vrijeme praznika
Izvor: pixabay.com

Trening kod kuće za vrijeme praznika

Budući da je vrijeme praznika i putovanja, trkači se počinju brinuti kako da odrade trening. Teretane su zatvorene, uslovi na cesti su loši i godišnje obaveze dostižu vrhunac.

Imajući sve ovo u vidu ovdje možete naći popis vježbi koje možete uraditi kod kuće. Bilo koja kombinacija vježbi i trčanja pomoći će vam da učinkovito i efikasno vježbate za vrijeme praznika.

Mrtvo dizanje s jedne noge – Mrtvo dizanje djeluje na leđa, zadnju ložu i core. Fokusirajte se na to da se polako krećete i da postepeno opterećujete core.

Iskorak – Ovo je najbolje uraditi tako da podignete koljeno visoko prije nego iskoračite i pritome držite nešto što je manje težine i sa svakim korakom to podižite u stranu. Savjet: Držite uspravan gornji dio leđa bez naginjanja naprijed.

Cross crunch flex – Ključ ove vježbe je da leđa držite na zemlji. Ovo promoviše dobru formu i činu ovu vježbu težom. Lezite na pod i podignite ramena od zemlje i povucite lijevo koljeno prema desnom ramenu. Ponovite isto i za drugu stranu. Radite vježbu 30 sekundi do 1 minute.

Reverse crunch – Lezite ravno na zemlju, podignite ramena i glavu dok u potpunosti ne ispružite noge (držite ih nekoliko cm iznad zemlje). Povucite noge do grudi prije nego ih vratite nazad.

Toe touches – Lezite na leđa i noge dovedite pod ugao od 90 stepeni. Podignite ruke prema nožnim prstima. Držite ovu pozu kako biste vježbu otežali što je više moguće.

Seated Twists – Sjednite u položaj „V“ s prekriženim nogama i rotirajte gornji dio tijela desno-lijevo. Nemojte zaboraviti na pauzu.

Plank – Ključ planka je da održite leđa pravim ako to možete i na ovaj način ćete izvući najviše koristi od vaše vježbe.

Fartlek prevedeno sa Švedskog znači „igra brzine“. Ovi trenizi mogu da budu struktuirani kako želite, tako da trkači mogu izači i trčati s prijeteljima ili se jednostavno igrati s tempom na solo trčanju. Za vrijeme zime, fartlek je idealan zbog uslova. Kad ste na cesti onda povećajte brzinu i kad ste na snijegu onda odmorite.

Ako treba da napravite neki brzinski trening odradite ponavljanja na brdu. Brda su važan dio svakog trening programa, bez obzira na udaljenost i vrijeme koje treba da trčite. Vježbanje na brdu pruža vam brojne koristi kako biste bili jači, brži, efikasniji i mentalno jak trkač. Pronađite brdo i napravite smislite sami sebi trening. Zapamtite brda nisu za tempo nego za održavanje dobre forme.