You are currently viewing Trebate li dodati crossfit trening u vašu rutinu
Izvor: pixabay.com

Trebate li dodati crossfit trening u vašu rutinu

Trebate li dodati crossfit u vašu rutinu? Da li je crossfit koristan trkačima?

Da, ali samo ako to uradite na pravi način. Kad pokušavate dodati nešto novo uvijek trebate polako i pažljivo tome pristupiti. Na primjer početnici u trčanju ne bi trebali ni pokušati trčati 15K prvi dan, jer ne bi bili sposobni za to.

Dakle vi ste trkač koji prvi put kreću sa crossfit treningom?

Dodavanje ovog treninga u vašu rutinu je sjajno za izgradnju snage i ispravljanje neravnoteže – ovo trkači često ignorišu. Biti dobar trkač ne znači samo da vežete patike i brojite kilometre. Trkači se oslanjaju na jaku stražnjicu, zadnju ložu, kvadricepse, listove i core. Crossfit trening nudi trening cijelog tijela koji je usmjeren na sve mišićne grupe, pa ako želite da ojačate mišiće onda je crossfit najbolji trening za ovo.

Povrijeđeni ste? Ako je ovo slučaj obavjestite svog trenera na početku. A prije svega razgovarajte s vašim fizioterapeutom kako biste saznali koje vježbe možete i koje ne možete da radite. Crossfit trening ima takvu reputaciju da stvara povrede. Da biste izbjegli povrede radite vježbe s vlastitom tijelesnom težinom. Usavršite ih prije nego počnete s dizanjem tegova i kad krenete da dižete tegove počnite s lakšim tegovima.

Povrede također mogu da budu uzrokovane i nepravilnim radom vježbi. Usporite i pratite kako vam trener pokazuje da radite vježbe. Može biti dobro pokušati nadmašiti sebe, ali neće biti koristi ako to ne uradite ispravno. Za vrijeme treninga obratite pažnju na to kako se osjećate. Vaše se tijelo možda neće naviknuti na kratke navale intenzivnog rada mišića. Ako trebate pauzu, uzmi te je.

Ako pravilno radite crossfit trening možete imati koristi u vašem trčanju. Možda ćete naučiti nove vježbe za zagrijavanje prije trčanja.