You are currently viewing Šta jesti i piti dan nakon vaše velike trke, a šta ne
Izvor: pexels.com

Šta jesti i piti dan nakon vaše velike trke, a šta ne

Nije tajna da ishod trke može zavisiti od toga šta pojedemo. Ali to nije jedina bitna stvar.

U jednoj anketi, 41% trkača se izjasnilo da su im stomačni problemi upropastili trku. Većinu problema je moguće spriječiti ako se pridržavate određenih smjernica…

Neka vam ugljikohidrati budu prioritet

Pojedite voće ili neke druge jendostavne ugljikohidrate odmah nakon završetka trka kako biste obnovili skladišta glikogena. Zatim, u roku od dva sata, pojedite nešto bogato proteinima za popravak mišića.

Pijte tečnost

Ako trčite dugo možete napregnuti bubrege, ali nakon toga rehidracija može smanjiti rizik od povreda. Mlijeko također može pomoći. Istraživanje iz 2014. godine iz oblasti primenjene fiziologije, ishrane i metabolizma pokazala je da kravlje i sojino mlijeko pomažu sportistima da se bolje rehidriraju nego obični H2O.

Nastavite da hodate

Koliko god želite da sjednete ili legnete poslije trke, bićete manje ukočeni i pod upalom ako ostanete u pokretu.

Nastavite s oporavkom

Kad dođete kući, uđite u kadu s hladnom vodom i u njoj ostanite oko 15 minuta, na taj način možete ublažiti upale.
Što se više krećete, bolje ćete se osjećati dugoročno, tako da pokušajte izaći na još jednu kratku šetnju prije nego što krenete na spavanje.

Nemojte se odmah prejedati

Hrana sa visokim udjelom masti – kao što je dugo očekivani pobjednički hamburger – usporit će probavu ugljikohidrata nakon trke, ometajući proces oporavka vašeg tijela. To ne znaći da se ne možete (ili ne smijete) počastiti, ali sačekajte nekoliko sati prije nego što pojedete nešto teško.

Nemojte odustati od užine nakon trke

Možda nećete osjaćati potrebu za jelom nakon trke, ali mogli biste se osjećati loše ako predugo čekate da nadoknadite izgubljenu energiju.