You are currently viewing Šta da radite kad vaša trka nije prošla dobro
Izvor: pixabay.com

Šta da radite kad vaša trka nije prošla dobro

Dakle vaša trka nije prošla tako dobro. OK, bilo je užasno. Kako da motivišete sebe da krenete dalje?

Dakle vaša trka je prošla loše. Bez obzira na treninge po vrućini i istrajnost kroz teška trčanja po brdima, vaš jesenski maraton je bio potpuni promašaj. Ako vam se čini da je cijela sezona otpisana morate znati da se ovo dešava i najboljima. Dakle šta da radite kad ne postignete ciljeve? Kad krenete s trčanjem trenutci razočarenja su neizbježni.

Nekoliko savjete kako da prebolite lošu trku i krenete dalje.

Uzmite vremena za ljutnju

Uzmite vremena za negativne osjećaje i izbacite ih iz vašeg sistema. Zapravo, zdravo je prepustiti se negativnim osjećajima na neko vrijeme, umjesto da ih držite u sebi. Uredu je biti razočaran nakon što veliki dan nije prošao kako je planirano.

Priznajte sebi da su neke varijable izvan vaše kontrole

Ne radi se samo o vremenu. Radi se i o vrućini, stazi, dijeti i hidrataciji. Neke od ovih varijabli su pod kontrolom trkača, a neke nisu. Kad je riječ o trci u obzir trba uzeti sve faktore, a ne samo ukupno vrijeme. Na primjer, umjesto da kažete „Nisam ostvario ciljano vrijeme.“ recite „Bio je to vruć dan i doveo sam se do krajnih granica“.

Nemojte dozvoliti da ovo stane na put vašim budućim planovima

Često jedna loša trka može pokvariti ostatak. Ne dozvolite to. Može biti primamljivo fokusirati se na negativno, ali trkači koji to urade mogu sabotirati svoj napredak. Možete propustiti sjajne mogućnosti u budućnosti. Ponekad neki trkači prestanu s trčanjem skroz.

Budite iskreni kada je riječ o vašim ciljevima

Vratite se unazad i procijenite trku. Kad ovo učinite razmislite o tome čemu ste se nadali kad ste krenuli. Pokušajte otkriti zašto je trka bila tako loša. Može biti da je cilj koji ste postavili nerealan. Kad postavljate ciljeve probrinite se da se cilj ne temelji na vremenu. Možete postaviti ciljeve kao što su cilj da trčite što dalje, brže i osjećate se bolje ili jednostavno postavite cilj da trčite redovno tokom cijele godine.

Ne volite trke? To ne ukazuje na slabost.

Razmišljajte izvan okvira. Možda vam ne treba trka kao motivacija. Ako vam ovo zvuči poznato usmjerite napore na druge ciljeve koji su vezani za trčanje. Ima puno trkača koji ne osjećaju potrebu da se takmiče u trkama. Ovo nije slabost, ovo je snaga. Postoje trkači koji su motivisani iako nemaju trke u kalendaru. Ako vam ovo odgovara onda ignorište osjećaj koji vam govori da morate pratiti ono što drugi rade.