You are currently viewing Šta biste trebali uzeti u obzir prilikom kupovine obuće za trail trčanje – prvi dio
Izvor: pixabay.com

Šta biste trebali uzeti u obzir prilikom kupovine obuće za trail trčanje – prvi dio

Trail trčanje je prilično jednostavno. Pronađite stazu i idite na trčanje. Ali ovih dana, sve nove patike koje možete naći na tržište mogu stvari učiniti malo zbunjujućim.

Udobnost i pogodnost

Možda se čini očiglednim, ali prije nego što stvari postanu komplikovane, udobnost ostaje vrlo važan aspekt bilo koje obuće koju nosite. Ako vam obuća nije udobna dok je probavate neće vam biti udobna ni poslije nekoliko sati trail trčanja. Obuća koja odgovara vašem specifičnom obliku biomehanike kao što je oblik stopala, dužina i širina stopala, volumen stopala i veličina nožnih prstiju će biti od velike značaja. Također, smo zato što su vam vaše omiljene patike od prošlogodišnje sezone savršeno odgovaraju, to ne znači da će vam zauvijek odgovarati.

Uslovi

Nešto o ćemu trail trkači moraju voditi računa su uslovi na stazi. Većina ljudi nema patike za trail trčanje, pa odaberite nešto što odgovara uslovima njihove omiljene staze. Na primjer ako živite u vlažnom i blatnjavom području, pronađite patike kojima možete vjerovati preko klizavog terena. Ako živite negdje s puno leda izaberite obuću na koju možete zalijepiti šiljke ili one na koje ih možete zavrnuti.

Uložak

Uložak često zavisi od vašeg odabira. Što dalje idete to će vaša stopala biti sretnija s uloškom. Međutim, uložak može uticati i na agilnost obuće. Ponekad trail trkači ne vole previše uloške, jer ne osjećaju korijenje i kamenje na svojim stopalima. Uložak se odnosi na lične prioritete i možda biste trebali isključiti ono što ne volite kako biste vidjeli šta volite.