You are currently viewing Savladajte tranziciju sa zime na proljeće
Izvor: unsplash.com

Savladajte tranziciju sa zime na proljeće

Proljeće donosi čitav niz stvari kojima se možete veseliti. Za početak ponovo možete nositi svoju najdražu šarenu opremu, a tu je i vitamin D koji dolazi sa suncem.

Vjerovatno ste sretni što napokon možete sići s trake za trčanje i izaći napolje ili ako ste već trčali napolju, sada možete skinuti debelu jaknu i rukavice i naravno možete osvježiti vašu rutinu.

Međutim, budite oprezni. Ako previše naglo krenete s proljetnim treningom moglo bi vrlo brzo doći do povrede.

Nekoliko savjeta kako da pametno izvršite tranziciju:

Pametno se obucite

Pogledajte svoje patike i utvrdite da li i dalje imaju dovoljno kvaliteta da izdrže povećanu kilometražu. Prave patike su bitne za sveukupnu tehniku trčanja. Nove patike također daju dodatnu motivaciju da izađete i da trčite.

Istraživanja pokazuju da ono što nosimo utiče na ponašanje i stavove jer nosi simboličko značenje. Drugim riječima, ako se odlučite da kupite sebi novi par patika, može podsvjesno promijeniti kako se ponašate.

Održavajte svoje tijelo

Baš kao biciklu ili autu, vašem tijelu je potrebno redovno održavanje kako bi moglo pružati najbolje performanse. Zakažite posjetu kod fizioterapeuta kako bi bili sigurni da nemate nikakvih problema. Trebate biti svjesni onoga što se dešava s vašim tijelom.

Ne zaboravite kremu za sunčanje

Samo zato što nije ljeto ne znači da vam ne treba krema za sunčanje. Čak i kada je oblačno, krema za sunčanje je jednako bitna za vaše trčanje kao pravi par patika ili majica, kako bi vaša koža bila sigurna i kako bi izbjegli oštećenja od sunca. Preporučuje se da se krema nanese 30 minuta prije polaska na trčanje i ponovno nanošenje svaka 2 sata.

Postepeno povećavajte kilometražu

Zadnja stvar koja vam ne treba je povreda zbog preopterećenja. Lagano krenite s različitim treninzima, od sporih, umjerenih pa do intervalnih treninga. Sprint rutine – ili intervalni trening visokog intenziteta – može pomoći u skidanju kila koje su se skupile tokom zime.

Prijavite se za trku

Sunčani dani su savršena prilika da nađete neke jednostavne i kraće trke kako biste uživali s prijateljima i obitelji dok se lagano vraćate u svoju regularnu rutinu treninga.