You are currently viewing Savjeti za trening za vrijeme putovanja
Izvor: Photo by Francesco Gallarotti on Unsplash

Savjeti za trening za vrijeme putovanja

Možda jedan od najvećih izazova za trkače je uklapanje treninga u putovanje bez obzira da li je to putovanje poslovno ili je odmor. Nepoznate rute, zauzeti raspored i umor od puta može biti gotovo nemoguće da se držite optimalnog trening plana.

Dakle kako se nositi sa treningom dok putujete?

Jedan trening ne čini ili prekida trening segment

Čak i najiskusniji trkači brinu o izgubljenoj kondiciji ili propuštenim potencijanalnim dobiticima kad propuste trening. Međutim, ako trenirate dosljedno, ne postoji nikakv magični ili tajni trening koji biste trebali uraditi da biste postigli uspjeh na trci.

Kako je jedan od trenera trčanje rekao “Mala kap vode u vašoj velikoj kanti kondicije” . Znači ako razmišljate o svakom treningu, laganom danu i dugom trčanju, odsustvo jedne kapi vode u punoj kanti vode se ne može primjetiti, što znači da propuštanje jednog treninga ne može uticati na vašu kondiciju.

Ovo vam može pomoći da shvatite da trening nije samo jedan individualni trening i da samo jedan trening ne može uticati na vašu kondiciju.

Bolje je raditi nešto nego ne raditi ništa

Svi ponekad žele savršen trening. Nažalost kad putujete morate se prilagoditi onome što imate. Možda nemate vremena za tempo koji ste planirali. Umjesto da ne uradite nikakv trening budite kreativni.

Pretvorite svoj trening u trening fartleka i sprinta od telefonskog stuba do telefonskog stuba. Ne možete da izađete vani? Fokusirajte se na prevenciju povreda ili uradite nešto za jačanje kukova ili core mišića. Lagano trčanje je također bolje od toga da ne trčite nikako. Međutim, čak i ako imate malo vremena 3 minute su vam dovoljne da uradite neke korisne vježbe za jačanje kukova.

Bez obzira u šta se možete uklopiti, uvijek možete naći način da budete bolji trkač.

Pretreniranost je tekođer uzrokovana nedostatkom sna i oporavka

Nedostatak sna i pokušaj da utrpate trening u vaš raspored mogu dovesti do pretreniranosti i do većeg stresa na vaše tijelo.  Stres i nedostatak sna u zazuzetom rasporedu putovanja mogu biti jednako teški za tijelo kao i sedmični trening.

Zakažite vrijeme potrebno za odmor i oporavak. Mnogi iskusni trkači će priznati da je uzrok njihovih loših performansi  to što pokušavaju da urade previše, a ne da urade dovoljno. Zapamtite jedan trening ne čini ili prekida trening segment. Ponekad najbolji način da ostanete zdravi i trenirate najbolje što možete je da se odmorite.

Budite prilagodljivi prilagodite se na male pobjede na treningu i ne uznemiravajte se ako ste propustili trening.