You are currently viewing Razumijevanje unosa kalorija je komplikovanije nego što mislite
Izvor: pixabay.com

Razumijevanje unosa kalorija je komplikovanije nego što mislite

U jednom nedavnom znanstvenom istraživanju raspravljalo se o zamkama u procjeni dostupnosti energije. Dostupnost energije definiše se kao dostupna energija za održavanje osnovnih fizičkih funkcija kao što su rast, razmnožavanje i kretanje poslije vježbanja koji se oduzima od unosa energije tj. konzumacije kalorija.

Ishrana i unos kalorija ogroma su dio atletskih performansi. Prehrana i unos kalorija ogroman su dio atletskih performansi. Znajući koliko energije ulažete prilikom vežbanja može vam pomoći koliko znate koliko vam treba goriva.

Premalo goriva dovodi do gubitka energije, stresa fraktura i za mnoge ponavljanje ciklusa povreda i oporavka. Za elitne sportaše ovo čak može biti i kraj karijere, ali nisu samo elitni sportaši koji rizikuju. Neadekvatna ishrana kod muškaraca dovodi do niskog testosterona što utiče na zdravlje i može dovesti do stresa frakture.

Nekoliko je važnih stvari koje treba uzeti u obzir pri procjeni vaših potreba za gorivom. Dugoročan negativan energetski bilans će uzrokovati prilagodbu za smanjenje energetske potrošnje za sve fizičke funkcije kako bi spriječilo dalje mršavljenje i pospješilo preživljavanje. Dakle sportaš može imati stabilnu težinu, ali može trpjeti fizička oštećenja zbog niske energetske raspoloživosti.

U osnovi tijelo je prilagodljivo. Kad je energetska dostupnost mala, tijelo ometa funkcije koje nije tako lako prepoznati kao gubitak kilograma. Kad se ove funkcije ometaju, težina trkača može biti stabilna, ali da i dalje pati od nedostatka energije. Do vremena kad ste počeli gubiti kilograme drugi sistemi u vašem tijelu su bili ugroženi, a da to niste ni primjetili.

Trkačice imaju sklonost nedostatku energije i niskoj dostupnosti energije, ali mnogi ljudi zaboravljaju da su i muškarci podložni ovim stvarima. Neredovna ishrana igra veliku ulogu kod manjka energije i obično se javlja kod sportova gdje je izdržljivost bitna ili aktivnosti koje se rade s tegovima.

Mnogi trkači nisu svjesni kalorija koje sagorijevaju i samim tim nisu ni svjesni koliko trebaju da unesu kako bi nadoknadili kalorije koje su izgubili. Konačni scenarijo manjka energije su sportaši s ekstremnim treningom koji nisu svjesni potrošnje energije ili ne konzumiraju dovoljno hrane da nadoknade izgubljeno. Mnogi trkači koji su umorni od posla i vježbanja mogu da preskoče pripremanje adekvatnog obroka. Problem je što je ovo najkritičnije period za oporavak i održavanje zdravlja.

Ako ste zabrinuti za ispunjavanje vaših energetskih potreba obratite se doktoru ili nutricionisti koji vam može pomoći da napravite plan ishrane i u međuvremenu se zabavite sa više hrane.