You are currently viewing Razotkrivanje mitova o postu i trčanju
Izvor: pexels.com

Razotkrivanje mitova o postu i trčanju

Trčanje za vrijeme bilo kojeg posta je potencijalni ‘alat’ za trening koji može biti minsko polje. Između povremenog posta, keto dijete i dijete s malo ugljikohidrata, a sa visokim udjelom masti može biti teško razumijeti ih sve, a kamoli da se odlučite koju da koristite.

Trčanje za vrijeme posta

Trčanje za vrijeme posta obično znači da je posljednji obrok koji ste konzumirali bio noć prije za večeru, a ujutro kad ustanete popijete samo času vode ili šolju kafe prije trčanja.

Cilj (metabolički) ovakvog trčanja je da se uzme masnoća iz ćelija i prebaci se u krvotok. Međutim, ovom procesu je potrebno 20 do 30 minuta da započne i 45 do 60 minuta da bilo šta postigne. Tako da ako želite da vidite rezultate, vaše trčanje za vrijeme posta treba da traje oko jednog sata.

Ako izlazite na samo 20 minuta onda nije vrijedno truda. Ako nemate sat vremena da vježbate, nemojte ni počinjati. Dakle ako ne možete svako jutro trčati 60 minuta onda post i trčanje nisu za vas.

Šta je trčanje s niskim udjelom ugljikohidrata (malo glikogena)?

Trening s malo glikogena izgleda ovako: Probudite se, doručkujete, odradite trening. Ovaj trening može biti npr. 5 x 1km. Zbog toga što je intenzitet visok trošiti ćete više mišićnog glikogena.

Poslije velikog jutarnjeg treninga, trkači bi krenuli na keto dijetu od četiri do pet sati, jedući odgovarajuće kalorije, ali polako izbacujući ugljikohidrate popodne prije drugog trčanja. Ovo znači da će drugo trčanje biti odrađeno s niskim nivoom glikogena. To drugo trčanje bi obično bilo lagano trčanje, ali bi se mogli osjećati kao da trčite zadnjih 10K na maratonu.

Nizak nivo glikogena ne znači nisku dostupnost energije

Niska energetska dostupnost je kad tijelo troši više kalorije nego što unosi. Ovo nikad ne bi trebao biti slučaj sa kad trčite s niskim udjelom ugljikohidrate jer biste trebali konzumirati dovoljno kalorije taj dan.

Jesu li post i trčanje problematičnije za žene?

Iako ova tema nije dovoljno istražena, ali u teoriji, post i trčanje mogu biti opasniji za žene nego za muškarce. Kad je riječ o niskoj dostupnosti energije ovo je veći problem kod žena nego kod mušakaraca. Muškarci mogu da izdrže duže s niskom dostupnosti energije prije nego im gustoća kostiju oslabi ili se hormoni promjene. Kod žena se poremećaj hormona i kostiju brže dešava. Budući da ovaj vid trčanja uključuje dug period bez energije, možda bi žene mogle biti podložnije nus pojavama.