You are currently viewing Povežite tijelo i um
Izvor: pixabay.com

Povežite tijelo i um

Mozak je organ koji kontoliše naše mentalno zdravlje i usko je povezan sa našim fizičkim zdravljem.

Može se reći da su trkači prilično svjesni sklada između svog tijela i uma, možda i više nego drugi sportaši. Često osjećamo kako raspoloženje ili motivacija mogu da utiču na naše performanse. Isto tako, fizičko stanje može često uticati na nape misli, emocije ili odluke. Mozak i tijelo su povezani i mora da postoji zdrava ravnoteža za najbolje performanse. Za trkače, sam čin kretanja napolju ili na traci i pređenih nekoliko kilometara može pomoći da se riješimo stresova ili da se osjećamo bolje. Čin znojenja, naprezanje tijela, oslobađanje endorfina, disanje i mogućnost da budete sami sa svojim mislima, može imate terapeutsko dejstvo.

Terapija takođe može pomoći da pronađete način kako da se nosite sa ličnim kao i problemima na poslu. Biti nezadovoljan bilo kojim od ovih aspekata može imati ogroman uticaj na želju za trčanjem. Trkači vole da trče. Razgovor s  terapeutom može pomoći u rješavanju briga, stresa, emocija. Razgovor sa porodicom i prijateljima takođe može biti od pomoći. Pojedini su vidjeli vezu između trčanja i mentalnog zdravlja, i smatraju da trčanje i razgovor mogu da budu odlična kombinacija. Često se to naziva “terapija trčanja”. Bilo da pronađete profesionalca koji voli da trči, ili razgovarate sa vašim trening partnerima i prijateljima, možete povezati trčanje sa terapijom.

Da biste bili najbolji u životu ili na startnoj liniji, morate da imate zdrav um i tijelo. Idete kod ljekara, fizioterapeuta ili terapeuta za masažu radi pomoći sa povredama. Morate pripaziti i na svoj um, i morate tražiti pomoć i terapiju kako bi ga održali zdravim. Ponekad priča, ponekad trčanje, ponekad oboje može biti zdrav pristup održavanju ravnoteže.

Nikad se ne plašite da pričate sa nekim o vašem mentalnom zdravlju. To je prvi korak da se osjećate zdravije. Trčanje će pomoći da vaše tijelo bude sretno i pomoći će kod raspoloženja i stresa.

Savjeti za trkače koji se bore sa mentalnim zdravljem:

  • Shvatite da su mozak i tijelo povezani
  • Jedan korak može da bude ključ za oslobođenje
  • Obratite se porodici, prijateljima ili profesionalcima
  • Lječite um – terapija
  • Lječite tijelo – vježba
  • Zapamtite da su trčanje i terapija podjednaki – i jednom i drugom treba vremena da pokažu rezultate.