You are currently viewing 5 savjeta da budete aktivniji
Izvor: Photo by Gesina Kunkel on Unsplash

5 savjeta da budete aktivniji

Da li ste zaista svjesni koliko sjedite tokom dana? Na poslu, kod kuće, na kauču, u vozili, za vrijeme sastanaka i čak sjedite i kad buljite u svoj pametni telefon.

Nije tajna da mnogi od nas sjede više nego što se kreću. Dobra vijest je da možemo to promijeniti i možemo se uklopiti u periodične aktvnosti tokom dana.

5 savjeta za više aktivnosti

1. Promijenite vašu jutarnju rutinu

Kratka sesija joge, kratko trčanje ili brzi trening u teretani podstaknu će vašu cirkulaciju. Suviše ste umorni da bi se bavili sportom ujutro? Pokušajte parkirati vozilo što dalje od vaše kancelarije. Ako koristite javni prevoz izađite jednu stanicu ranije i nastavite pješke. Svjež zrak ujutro će vam prijati. Plus: provjerite kako se je probuditi bez kafe.

2. Idite stepenicama

Ako želite biti u formi preskočite lift i idite stepenicama. Dodatni bonus od stepenica je to što jačate kvadricepse i stražnjicu.

3. Šetajte za vrijeme sastanaka

Jeste li ikad razmišljali o tome koliko vremena provedete na sastancima sedmično? Čak i ako ne znate tačan broj sati, jedno je sigurno: da je to puno vremena. Odličan način da unesete raznolikost u vaše aktivnosti je to da neke sastanke održavate s kolegama dok hodate.

4. Ustanite redovno!

Jeste li znali da redovno ustajanje može da vam pomogne da izgubite kilograme? Jedno istraživanje je pokazalo da osoba koja teži 65kg može da izgubi 10kg u 4 godine ako bi stajala 6h umjesto da sjedi. Iako vam ovo zvuči neralno potrudite se da što više vremena provedete stojeći, a ne sjedeći. Na kraju krajeva sjedenje podstiće loše držanje, povećava rizik od povreda i može poništitii prednosti vašeg vježbanja.

5. Vježbajte s nekim

U grupi je sve lakše: ako imate problem da se motivišete da vježbate upoznajte one koji dijele iste ciljeve kao vi. Za vrijeme ručka se prošetajte, uredite 10 sklekova ili idite na trčanje poslije posla. Mogućnosti su ogremne.