You are currently viewing Pijete li dovoljno vode?
Izvor: pexels.com

Pijete li dovoljno vode?

Trenutak kad vam grlo postane suho jedino što želite je gutljaj hladne vode. Kladimo se da vam je poznat ovaj osjećaj. Nažalost, prema stručnjacima ovaj signal je znak da ste već dehidrirali. Osjećaj žeđi je znak da niste uspjeli održati hidrataciju zbog čega vam tijelo šalje siganele. Ali kako ćete znati da dnevno pijete dovoljno vode?

Preporučena količina tečnosti na aktivne dane

Za aktivnosti od 1h ili više preporučujemo dodatnu hidrataciju:

  • 0.5l za umjereni intenzitet
  • 1l za visok intenzitet
  • 1.5l za izuzetno visok intenzitet

Preciznija preporuka za unos tečnosti

Ovo je teško ali ne možemo vam dati tačan odgovor – ali možete saznati sami. Pokušajte ovo: zakoračite na vagu prije trčanja. Nakon trčanja ponovo se izvagajte, zatim oduzmite težinu prije trčanja i oduzmite količinu tečnosti koju ste popili tokom trčanja. Rezultat će biti tečnost koju ste izgubili, zatim ovo pomnožite sa 1.5 i dobiti ćete količinu tečnosti koju biste trebali piti kako biste ostali hidrirani.

Na primjer: prije nego što je trčao 6K na oko 12°C trkač je bio težak 65.7kg odmah nakon trčanja vaga je pokazala 65.3kg (trkač nije ništa pio za vrijeme trčanja).

Gubitak tečnosti se može izračunati oduzimanjem težine prije trčanja i težine poslije trčanja: 65.7 – 65.3 = 0.4kg = 400g što je jednako 400ml.

Da biste uspostavili optimalnu hidrataciju za ovaj trening ovaj broj je potrebno pomnožiti sa 1.5: 400 X 1.5 = 600ml.

Šta treba da pijete ?

Odlučite se sa vodu ili nezaslađene čajeve. Za aktivnije dane možete izabrati neke od sportskih pića.

Kad idemo od tačke A do tačke B i sa jednog sastanka na drugi često zaboravljamo da se zaustavimo i da uzmemo gutljaj vode. Pokušajte da nosite bocu vode sa sobom gdje god idete. Ovo će vam pomoći da osatnete hidrirani.