You are currently viewing Osam načina da jedete i vježbate za brži gubitak težine
Izvor: www.pexels.com

Osam načina da jedete i vježbate za brži gubitak težine

Dugoročni rezultati su obilježje zdravog načina života, međutim, ponekad trebamo brzo riješenje za vjenčanje, druge specijalne događaje ili za podsticanje motivacije. Evo nekoliko savjeta za brzo gubljenje težine dok pojačavate svoje vježbanje.

Povečavanje vježbi je odličan način za povećanje performansi i postizanje ciljeva tijela, međutim, uobičajeno je da pojačate svoj trening što može dovesti do rezultata da dobijete na težini. Ovo je nešto na šta se često žale osobe koje su na dijeti, tj. “treniram a dobivam kilograme”.

Jedna dobra stvar kod uobičajenih pritužbi je i uobičajeno riješenje. Sljedeći savjeti vam možda pomognu da dobijete rezultate koje želite:

1. Spoznajte svoje brojeve

Težina je samo dio slike kad je upitanju trening. Dobijanje procijene masti i mjerenje različitih dijelova tijela može da da preciznije rezultate da li vaš trening radi za vas. Mišić je gušči od masti i aktivniji je. Naravno ne možete to znati kad stanete na vagu.

Iznenadni dobitak na težini može da znači da se povećala mišićna masa.

2. Preskočite grickalice

Potrošiti više vremena na znojenje i to vas može dovesti do želje da unesete više kalorija. Osim ako su vaši trenizi duži od jedan sat i intenzvniji, šanse su da vam nije potrebno dodatno gorivo. Ako je gubitak težine vaš cilj potrebno je stvoriti deficit kalorija koje su vam potrebne.

3. Zamjenite ugljikohidrate za proteine

Osim ako ste započeli rutinu ultra – izdržljivosti, vaše tijelo ima dovoljno glikogenskih zaliha za sagorijevanje. Ugljikohidrati skladište dodatnu težinu vode što dovodi do naduvenog izgleda. Prestanak konzumiranja ugljikohidrata može da vam pomogne da postignete kratkoročni rezultat da izgledate mršavije zbog gubitka vode. Koristeći više proteina tokom dana može da vam pomogne da se osjećate sito i da poveća mišićnu masu.

4. Bacite salatu

Konzumiranje previse sirovog povrća je odlično za zdravlje, ali može da uzrokuje nadutost. Morate da probavite mnogo različite hrane što može da uzrokuje da se osjećate sporo i neugodno, što otežava da imate intenzivniji trening. Hrana sa šećerima, alkohol i žvakaća guma i kisela voda može da dovede do pretjeranog nadimanja.

5. Dodajte hranu svom treningu

Pojačavanje treninga može da zahtjeva unošenje kalorija za vrijeme treninga kako bi vaše tijelo bilo energično. Promijenite svoju dnevnu ishranu tako da dodate bananu prije vježbanja za pojačavanje energije i smanjite užinu negdje drugo u toku dana.

6. Prvo težina, kardio trening drugi

U danima kad kombinujete vježbanje, idite prvo na težinu. To će pomoći vašem tijelu da se zagrije. Takođe pojačava potrošnju kisika nakon vježbanja tako da u kardio trening ulazite sa višom stopm sagorijevanja energije.

7. Investirajte u trening tracker      

Mašine u teretani i online kalkulatori imaju tendenciju da precijenjuju vašu potrošnju energije. Provjera radnog opterećenja vašeg tijela je jedini način da dobijete tačan uvid u količinu energije koju koristite za određenu aktivnost. Istražite trening trackere koji, u najmanju ruku, broje korake, otkucaje srca i spavanje.

Dobar tracker može da izmjeri vaš broj otkucaja srca tokom treninga kako bi imali personalizovan pogled na to koliko teško radite i koliko kalorija trošite.

8. Napravite duplo

Kad vježbate, posebno treninge visokog intenziteta, vaš metabolizam se povećava kroz konzumiranje kiseonika nakon vježbanja i smanjuje je se hormon gladi.

Ako vježbate ujutro i naveće može da dovede do sagorijevanja koje traje cijeli dan.