You are currently viewing Kako oprati opremu za trčanje
Izvor: pexels.com

Kako oprati opremu za trčanje

Jedan od najboljih osjećaja je kada nabavite novu opremu za trčanje, ali kako možete produžiti životni vijek te opreme.

Kako treba voditi brigu o opremi

Posljednja stvar o kojoj većina ljudi misli kada se vrati s trčanja je koliko će njihova oprema stajati u korpi za veš, ali o sintetičkom materijalu se mora voditi posebna briga.

Kako treba prati opremu

  • Hladno pranje

Kao opšte pravilo, ne koristite toplotu. Prethodno provjerite etiketu za njegu odjeće jer na toj sitnoj etiketi ima sve što trebate znati kada je u pitanju pranje vaše opreme. Materijali od kojih se pravi oprema su dizajnirani da apsorbuje znoj i održi vas suhim, a ne da podnosi duži period u vrućoj vodi, tako da ako perete svoju opremu na previsokoj temperaturi možete oslabiti najlon ili lateks vlakna opreme.

  • Koristite pravi deterdžent

Ako toliko trčite da možete mašinu za veš napuniti samo s opremom za trčanje, dobra stvar bi bila da kupite deterdžent posebno namijenjen za sportsku odjeću. Stručnjaci kažu da ovi proizvodi mogu efikasno da se bore protiv loših mirisa, ubijajući bakterije zarobljene u tkanini.

  • Izbjegavajte korištenje omekšivača

Iako možda vaša posteljina najbolje miriše kada je operete omekšivačem, kada se koristi na sportskoj opremi može “začepiti” materijal što može dovesti do toga da ta oprema ne bude više efikasna u apsorpciji znoja i veća je vjerovatnoća da će zadržati loš miris.

  • Koliko dugo bi trebali ostaviti opremu u korpi za veš

Vaša oprema ne bi trebala da ostane u korpi za veš duže od 3 dana. Bakterije koje uzrokuju loše mirise se najbolje razmnožavaju u vlažnom, tamnom prostoru kao što je korpa za veš. Tako da što brže operete opremu to bolje.

  • Možete li peglati opremu za trčnja

Jednom riječju – ne. Osim ako pegla nije na najhladnijim postavkama i ako stavite peškir preko opreme za dodatnu zaštitu.

  • Kako oprati sportski grudnjak

Sportski grudnjaci su vitalni dio opreme za ženske trkače i kao normalni grudnjaci, potrebno je malo više brige kada je u pitanju pranje. Prema mišljenju stručnjaka, tehnička tkanina vašeg sportskog grudnjaka će gubiti izdržljivost u mašini za pranje veša, blago smanjujući elastičnost grudnjaka svaki put kada se opere. Da bi produžili vijek trajanja sportskog grudnjaka najbolje bi bilo da ga perete na ruke (ako imate vremena).

  • Kako sušiti opremu za trčanje

Ovdje postoji jedno glavno pravilo – nikada nemojte koristiti mašinu za sušenje veša. Mašine za sušenje veša razbijaju sintetička vlakna opreme za trčanje i lahko mogu smanjiti vaš omiljeni prsluk i elastičnost vaše opreme. Kao da to nije dovoljno, sušenjem opreme u mašini možete zagrijati bakterije koje su ostale na tkanini što može dovesti do toga da oprema ima miris kao da uopšte nije oprana.

  • Kako održati patike čisitm

Bez obzira da li ste se odlučili da uzmete bijele patike za trčanje i želite da ih sačuvate da izgledaju kao da ste ih tek kupili ili jednostavno mrzite kada su vam patike blatnjave, održavanje čistoće može biti teško.

Koliko god se to činilo primamljivo, proizvođači obuće savjetuju protiv ubacivanja patika u veš mašinu jer na taj način mogu izgubiti boju i može doći do oštećenja tkanine. Umjesto toga, četkom skinite blato i iskoristite deterdžent s kojim ste prali drugu opremu i toplu vodu kako bi očistili patike. Da se riješite mirisa unutar patike, pospite sode bikarbone u njih poslije trčanja.

Nakon čišćenja, izbjegavajte sušenje na ili u blizini radijatora, jer to može zagrijati cipelu i uzrokovati gubitak oblika. Ostavite patike da se suše na sobnoj temperaturi – možete u njih staviti i papirni ubrus kako bi pokupio višak tečnosti – može potrajati i do 12 sati da se u potpunosti osuše.

Da bi vaše patike duže izgledale kao nove, nemojte ih ostaviti vani ili na direktnoj sunčevoj svjetlosti, jer od sunca bijeli đonovi mogu postati žuti.