You are currently viewing Namirnice koje biste trebali konzumirati tokom ljeta
Izvor: pexels.com

Namirnice koje biste trebali konzumirati tokom ljeta

Kraj zime i hladnijih proljetnih dana je olakšanje za trkače. Sad kad ste zamijenili zimsku odjeću za proljetnu, vrijeme je da promijenite i ishranu. Konzumiranje određenih namirnica prije i poslije trčanja mogu pomoći u borbi sa visokim temperaturama.

Evo spisak 6 namirnica koje bi trebali konzumirati za vrijeme ljetnih trčanja:

Kokosova voda

Izvor: pixabay.com

Poznata kao prirodni sportski napitak, kokosova voda je idealna za rehidraciju poslije ljetnih treninga i bolja je od umjetnih zaslađenih sportskih napitaka ili obične vode.

Kokosova voda je puna kalijuma i hranjivih tvari koje su kritične za sprečavanje dehidracije, održava stalni nivo šećera u krvi i pomaže u funkcijonisanju i opuštanju mišića. Kokosova voda također ima manje ugljikohidrata od drugih sportskih pića, tako da je savršena za one koji drže dijetu sa niskim ugljikohidratima.

Avokado

Izvor: pexels.com

Avokado je nevjerovatno bogat hranjivim tvarima i vitaminima i mineralima, uključujući vitamin B i C koji se moraju svakodnevno nadopunjavati.

Za trkače avokado je posebno koristan jer sadrži monozasićene masti koje pomažu kod smanjenja holesterol i krvni pritisak. Također su bogati vlakanima koji pomažu da se izdržite dugi napori. A evo i neki prednosti kojih možda niste svjesni: jedna je od najboljih proteinskih namirnica na biljnoj bazi, tako da je koristan za izgradnju mišićne mase i sagorijevanje masti.

Pokušajte da konzumirate avokado prije nego odete na trčanje.

Borovnica

Izvor: pexels.com

Ovi mali hranjivi plodovi su fantanstični za trkače. Borovnice imaju visok nivo vode. Konzumiranje borovnica prije trčanja pomoći će vam da ostanete hidrirani za vrijeme trčanja. Takođe imaju visok nivo antioksidanasa, koji štite od brojnih hroničnih bolesti, uključujući i srčane bolesti. Konzumirajte borovnice prije trčanja.

Kefir

Izvor: pexels.com

Jedan je od najboljih izvora probiotika, dobre bakterije koje jačaju imunološki sistem i pomažu da održavate zdravu težinu. Mikroorganizmi koji se nalaze u kefiru pomažu imunološkom sistemu da prirodno potisne alergije. Redovno konzumiranje kefira ublažava alergijske reakcije.

Quinoa

Izvor: pixabay.com

Popularnost ovog sjemena je skočila u nekoliko zadnjih godina. Ova sjemenka je veliki izvor proteina, sadrži svih 20 amino kiselina koje su potrebne tijelu uključujući i 10 esencijalnih amino kiselina koje tijelo ne proizvodi. Ako ne jedete meso ili samo želite da dodate proteinski podsticaj ova sjemenka vam može pomoći da povećate unos proteina.

Jedite quinou sa pastom noć prije velike trke ili dugog trčanja.

Špinat

Izvor: pixabay.com

Ovo zeleno lišće može vam pomoći da postignete visoke performanse.

Jedna od mogrobojinh studija koje su rađene pokazala je da natrij koji se nalazi u zelenišu poput špinata može da poboljša performanse za vrijeme kratkih vježbi.

Tokom jednog istraživanja sportisti su kroz pet sedmica dobili 400mg natrija – što je ekvivalentno 2 – 3 čaše svježeg špinata – što je poboljšalo sastav mišićnih vlakana. Probajte ga u smoothiju poslije trčanja ili u Grčkoj salati od špinata.

Ako izaberete pravu hranu tokom ljeta možete olakšati vašem tijelu da podnese topline prije i poslije trčanja.