You are currently viewing Najlakši način da postanete brži trkač
Izvor: pixabay.com

Najlakši način da postanete brži trkač

Maraton trening znači mnogo kilometara sa sporim tempom. Sigurno je da ste imali brzo trčanje u jednom dijelu treninga, ali većina kilometara se prelazi umjerenim tempom.

Dok je brzo trčanje važan aspekt maraton trening plana i odličan način da poboljšate brzinu, postoji još jedan način da poboljšate brzinu. A to je ubrzanje poslije trčanja.

Ubrzanje poslije trčanja, dodajte 10 minuta nakon trčanja i to može napraviti razliku za vrijeme izgradnje. Ubrzanje poslije trčanja se radi nakon dužeg trčanja kako biste zadržali sličan tempo. Pronađite mekšu površinu za 5 do 6 ubrzanja. Ovo je oko 100m ubrzanja i kad završite nekoliko sedmica ubrzanja, to će značajno uticati na vašu brzinu.

Neki sportisti su koristili ubrzanje poslije trčanja kako bi napredovali u trčanju. Neki su otkrili da ubrzanje poslije trčanja daje prednosti. Prvo, ubrzanja vam pmažu da naučite noge da se brzo pokrenu kad su umorne, kao i na kraju trke. Drugo, oni su dobar način da uđete u neku dodatnu brzinu i formirate rad bez potrebe da posvetite čitav trening stazi. Na kraju, mijenjanjem podražaja može dodati više energije vašem koraku, posebno tokom vremena.

Važno je da miješate brzine kako biste ostali jaki. Kad trčite i fokusirani ste na izgradnju kilometra osjetit ćete da trčite po obrazcu i uvijek sličnim tempom. Dodatnih pet minuta za ubrzanje poslije dužeg trčanja povećava tempo.

Kako da to uradite

Poslije trčanja uzmite nekoliko minuta da usporite otkucaje srca: prošetajte i popijte vode. Pronađite relativno ravnu dionicu ceste ili trave, idealno bi bilo da je to dionica bez vozila i pješaka. Počnite tako što ćete trčati brže od vašeg tempa trčanja i postepeno povećavajte intenzitet na oko 80% vašeg napora. Postepeno usporavajte na kraju kako biste izbjegli povrede zbog naglog zaustavljanja.

Primjer: Uradite 30 sekundi ubrzanja ali tako da ih podijelite u 3 segmenta: 10 sekundi ubrzanja, 10 sekundi na intenzitetu od 80% i 10 sekundi usporenja. Nakon svakog ubrzanja uzmite minutu odmora i ponovite ovo 4 do 6 puta.